Mëkati COVID i Suedisë – Shqip

by admin
Spread the love

Strategjia e Suedisë për të luftuar koronavirusin ka ndihmuar në përhapjen e sëmundjes në vende të tjera, sipas një studimi të fundit.

Studimi, i publikuar në revistën Eurosurveillance, u krye nga studiues nga Universiteti Uppsala në Suedi, Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik dhe Universiteti i Sidneit në Australi.

“Suedia ishte një eksportues neto i virusit SARS COV-2 në vendet fqinje nordike në vitin e parë të pandemisë,” tha John Pettersson nga Universiteti Uppsala për stacionin televiziv suedez SVT.

Është zbuluar se Suedia ka marrë masa shumë të dobëta për të ndaluar përhapjen e virusit në fazat e hershme të pandemisë, ndryshe nga vendet e tjera skandinave, të cilat rezultuan në një numër fillestar të madh të infeksioneve dhe përfundimisht çuan në mutacion të virusit, thanë studiuesit.

Finlanda është veçanërisht e prekur

Studimi bazohet në analizën e 71,000 mostrave të pacientëve, të cilat u mundësuan shkencëtarëve të analizojnë origjinën gjenetike për përhapjen e virusit në rajonin nordik.

Zinxhirët e infeksionit u formuan në Suedi përpara se të kalonin kufijtë shtetërorë në disa qindra raste.

“Rezultatet tona tregojnë se strategjia suedeze e masave më të relaksuara ka ndikuar në situatën epidemiologjike brenda vendit, por edhe në të gjithë rajonin nordik”, thonë autorët e studimit.

Megjithatë, studimi thekson gjithashtu se Suedia, ashtu si Danimarka, është një vend tranzit.

Finlanda është veçanërisht e prekur, pavarësisht kufizimeve të rrepta të udhëtimit.

Shkencëtarët thanë se virusi u soll nga finlandezë, të cilëve nuk iu ndalua hyrja në Suedi. /tesheshi.com/

Lexo lajme interesante

You may also like