Mekanizmat e manipulimit që kalojnë pa u vënë re

by admin
Spread the love

Ne të gjithë duam të ndikojmë në sjelljen e të tjerëve në një mënyrë ose në një tjetër. Megjithatë, ndonjëherë pretendohet jo vetëm për të ndikuar tek njerëzit, por edhe për t’i kontrolluar ata. Pikërisht atëherë vendosen mekanizma manipulimi që të tjerët nuk i vënë re.

Këta mekanizma manipulimi nuk janë komplekse apo tinzare. Shumica e tyre korrespondojnë me sjellje të përditshme që kalojnë pa u vënë re. Pikërisht për këtë arsye janë kaq problematike, sepse janë aty para syve tanë, pa e kuptuar ne.

“Mjeti themelor për të manipuluar realitetin është manipulimi i fjalëve. Nëse mund të kontrolloni kuptimin e fjalëve, mund të kontrolloni se kush duhet t’i përdorë fjalët.”

– Philip Dick –

Ne pothuajse gjithmonë i drejtohemi provokimit të emocioneve themelore, si frika, zemërimi ose simpatia. Manipulohet duke zgjuar disa ndjenja pa pasur një arsye të vërtetë për ta bërë këtë. Sigurisht që është e dobishme të dini se si të njihni 7 mekanizma manipulimi që shpesh kalojnë pa u vënë re. Gati për t’i zbuluar?

Mekanizmat e manipulimit:

  1. Fajësimi

Faji është një emocion që mund të jetë shumë intensiv dhe mund të çojë në veprime të paarsyeshme. Shfaqet një ndjesi e pakëndshme, sepse e vendos individin përballë një kodi etik ose disa zakonesh që ai i pranon dhe i vlerëson. Me fjalë të tjera, e vendos atë përpara vetes.

Ju manipulojnë përmes ndjenjës së fajit kur të tjerët marrin përsipër të drejtën për të gjykuar sjelljen tuaj dhe për të vendosur nëse ajo që bëni është e drejtë apo e gabuar. Kur nuk ke kriterin tënd të dallimit, të biesh viktimë e kësaj loje është shumë e lehtë. Në këtë mënyrë, ata ju shtyjnë të thoni ose të bëni diçka që ndoshta vetëm u sjell dobi të tjerëve, por edhe ju përfundoni duke e parë atë si një përfitim, pasi ju çliron nga faji.

  1. Krijimi i pasigurisë

Pasiguria është një tjetër nga ndjenjat që shpesh shfrytëzohen nga të tjerët për të manipuluar. Situatat në të cilat vërehen dobësitë në besimet tona ose në respektin për veten tonë dhe të tjerët i shfrytëzojmë për t’i përfituar prej tyre.

Kritikat negative ndaj asaj që bëjmë apo themi, të qeshurit apo denigrimi, janë mekanizma manipulimi të bazuara në pasigurinë. Ndodh gjithashtu kur përpiqen të na ngatërrojnë duke i bërë gabimet tona më të thjeshta, sikur janë komplekse, ose duke na bërë të besojmë se ata na njohin më mirë se sa njohim veten.

  1. Viktimizimi

Ka nga ata që e bëjnë viktimizimin mjetin e tyre kryesor për të manipuluar të tjerët. Ata e paraqesin veten, shumë herë pa e ditur, si njerëz të brishtë ose me mungesa, për të zgjuar dhembshurinë dhe për të krijuar ndjenjën e fajit.

Paraqitja e vetes si dikush që ka nevojë të vazhdueshme për ndihmë dhe konsideratë nga të tjerët është një formë manipulimi indirekt. Ne përfundojmë të sillemi në një mënyrë sepse na vjen keq për tjetrin, pa e kuptuar se kemi rënë në një rrjetë, në të cilën po monitorohen sjelljet tona.

  1. Të ushqyerit e narcisizmit

Jo gjithmonë duhet t’i besoni lajkave, ndonjëherë nuk është se duan të nxjerrin në pah virtytet tuaja, por duan të ulin mbrojtjen dhe vullnetin tuaj për t’ju bërë më të manipulueshëm. Kush ju bën lajka fiton një afërsi me ju, por shpesh jo me qëllime të mira.

Antidoti më i mirë kundër kësaj është njohja e mirë e vetes. Askush nuk i njeh anët tuaja të forta dhe të dobëta më mirë se ju. Të qenit i vetëdijshëm për këtë nuk lejon që shfaqje të tilla admirimi ose lajkash t’ju kapin në befasi ose t’ju “zbusin”.

  1. Frikësimi

Për të frikësuar nuk është thelbësore të bërtasësh apo të kërcënosh drejtpërdrejt. Manipuluesit janë ekspertë në mbjelljen e frikës, shpesh pa u vënë re. Bëhet fjalë për shpalljen e rreziqeve të sjelljeve të caktuara.

Ata ju manipulojnë, për shembull, kur ju thonë se ju “duhet” të veproni në një mënyrë të caktuar, përndryshe rrezikoni të ndodhë një situatë e padëshiruar. Në dukje ata i bëjnë thirrje arsyes, por thellë-thellë, vetëm sa po përpiqen t’ju kushtëzojnë përmes frikës.

  1. Krijimi i mosmarrëveshjeve të rreme

Njerëzit që krijojnë mosmarrëveshje për çdo gjë, pothuajse gjithmonë ju manipulojnë. Janë ata që, për shkak të çështjeve të parëndësishme, ndryshojnë dhe humbasin qartësinë. Ata përfundojnë duke i bërë të tjerët të besojnë se duhet të trajtohen si të veçantë, përndryshe do të krijojnë konflikte në çdo rast.

Është padyshim një nga mekanizmat e shumtë të manipulimit, sepse në këtë mënyrë ne përmbahemi që t’i kundërshtojmë. Përfundojmë duke besuar se ne, dhe jo ky person, jemi përgjegjës për konfliktet. Në thelb, manipuluesi përfundon gjithmonë duke ia hedhur paq.

  1. Bëjnë sikur s’kuptojnë

Ata që tregojnë këtë mangësi, në fakt nuk e kanë. Bëjnë sikur. Janë ata që ua delegojnë punën e vështirë të tjerëve, sepse “ata e bëjnë më mirë”. Ata gjithashtu ju manipulojnë kur përpiqen t’ju bëjnë të besoni se nuk e kuptojnë atë që thoni, se nuk i kuptojnë pasojat e veprimeve të tyre ose se nuk ndihen të përfshirë në një problem që i shqetëson. Në këtë mënyrë abuzojnë me të tjerët, pothuajse gjithmonë pa u ndëshkuar.

You may also like