Media greke, jehonë një qëndrimi të Bujar Osmanit – Shqip

by admin
Spread the love

Media greke i ka bërë jehonë një qëndrimi të ministritë të Jashtëm në largim të Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, i cili theksoi së fundi se emri kushtetues i vendit është Maqedonia e Veriut dhe çdo përdorim i emrit tjetër është shkelje e Kushtetutës.

“Marrëveshja e Prespës është e qartë për përdorimin e emrit të shtetit erga omnes. Emri kushtetues i shtetit është Republika e Maqedonisë së Veriut dhe çdo përdorim i emrit tjetër është jashtë Kushtetutës, ndërsa bëhet i parëndësishëm në raport me Marrëveshjen e Prespës”, ​​theksoi Osmani.

Përveç kësaj, ai i jep, siç tha ai, “këshilla falas” për qeverinë e re (ajo që do të formohet javën e ardhshme, nën VMRO-në e djathtë).

“Ju mund të keni qenë dhe jeni kundër Marrëveshjes së Prespës, por ajo tani është realitet dhe pjesë e rendit tonë kushtetues dhe Kushtetutës dhe prandaj duhet respektuar”, theksoi ai.

Bujar Osmani, i cili i përkeet BDI-së që pritet të dalë në opoziës pas afro dy dekadash në pushtet, vlerësoi se “Marrëveshja e Prespës është më shumë se një marrëveshje për emrin”, siç tha ai, kjo “përbën marrëveshje bashkëpunimi strategjik”.

Vihet re se edhe presidentja e re e Maqedonisë së Veriut, Gordana Silianovska, edhe kryeministri në detyrë, Christian Mickoski, vazhdimisht deklarojnë se e “respektojnë” Marrëveshjen e Prespës, por, siç thonë ata, kanë “të drejtën personale” të përdorin dhe ta quajnë vendin “Maqedoni”.

Lideri i VMRO-DPMNE-së, Christian Mickoski, partia e të cilit mbizotëroi në zgjedhjet parlamentare të vendit të mbajtura më 8 maj, do të preferojë si partner të tij në qeverinë e re koalicionin shqiptar opozitar “Vlen” me drejtues kryesor Arben Taravarin e Gostivarit.

Qeveria e re, e udhëhequr nga VMRO-DPMNE pritet të marrë votëbesimin nga Parlamenti javën e ardhshme dhe më pas të nis punën. /tesheshi.com/

You may also like