Martesat e detyruara: Një ligj zakonor shqiptar

by admin
Spread the love

Në Moutier të Zvicrës, paraditen e somte ka filluar seanca gjyqësore ndaj një shefi të klani shqiptar dhe katër djemve të tij

Fytyra të mbyllura, kokë të ulura, pa shkëmbyer asnjë fjalë, një baba dhe katër djemtë e tij nga Kosova të akuzuar për trafikim me qenie njerëzore, kanë dalë që nga mëngjesi i sotëm para pesë gjyqtarëve të Gjykatës Rajonale Bernese Jura – Seeland.

Kur u sollën në Zvicër, katër gratë ishin të mitura, ndonjëherë me letra false, nga Serbia dhe Shqipëria midis 2003 dhe 2015. Më e reja ishte 14 vjeç, tri të tjerat 17.

Të shkëputur nga bota e jashtme, ata kishin fëmijë dhe shërbyen si shërbëtorë duke marrë asistencë sociale. I përbërë nga përdhunime, rrahje dhe kërcënime, martirizimi i tyre zgjati 16 vjet. Ata tani janë nga 24 deri në 36 vjeç. Gjatë procesit gjyqësor, falë videos, ata nuk do të takojnë bashkëshortët e tyre të cilët pas arratisjes, i denoncuan në vitin 2019.
Sipas aktakuzës, abuzimi i përsëritur përfshinte pështyrë, mbytje dhe rrahje me rrip (deri në njëzet) derisa u nxorr gjak mbi një grua shtatzënë. Gratë ia kushtonin kohën e tyre shtëpisë dhe fëmijëve, sipas orareve të vendosura, në shtëpi dhe me vjehërrit.

Një avokat i viktimave tha për “Journal du Jura” se “këto gra mbaheshin si skllevër”, transmeton portali Shtegu. “Ajo që ata kaluan do t’i shënojë për jetën”, shtoi ai. Babai dhe djemtë e tij mohojnë akuzat e bëra.

Ky gjyq i martesave të detyruara të shënuara nga përdhunime dhe abuzime sillet rreth kanunit, të drejtës zakonore shqiptare ku nderi i burrave bie para të drejtave të grave që shpesh herë kanë mësuar që në fëmijëri se nuk kanë vlerë.

Siç thekson “Le Journal du Jura”, këto janë tradita mesjetare që do të diskutohen në Moutier: në këtë ligj të transmetuar gojarisht, gratë konsiderohen “si lëkura, lloj rastesh që lindin fëmijë”.

Të përjashtuara nga trashëgimia, këto gra nuk kanë asgjë. Sipas kanunit, burrat kanë të drejtë t’i rrahin nëse nuk i binden, madje edhe t’i vrasin nëse i tradhtojnë ose duan të ndahen.

Lexo lajme interesante

You may also like