Mark Marku: Si mund të mendosh që Berisha do sjellë demokracinë?!

by admin
Spread the love

Pedagogu dhe analisti Mark Marku, ka analizuar situatën në vend dhe ngjarjet e opozites. Sipas tij, nuk është se Basha i cënoi standardet demokratike në PD, por ato kanë qenë të kultivuara që nga vitet 1992.

“Ai model sjellje aty ishte i kultivuar. Modeli i nënshtrimit, modeli i konsiderimit të kritikës si armiq. Është i kultivuar me kohë. Ka gati një vit që PD është gati në përplasje civile. Çfarë përplasje idesh kemi pasur?! Janë fokusuar të gjitha te personi, ky bën, ky nuk bën”, u shpreh Marku.

I ftuar në News 24, ai u pyet dhe për procesin e zgjedhjes së Presidentit të ri të Republikës. Mark Marku thotë se mënyra sesi po e trajton mazhoranca këtë proces, tregon shumë dhe për emrin e ri që do jetë në krye të shtetit shqiptar.

“Unë mendoj që ai e ka përzgjedh, por po bën këtë lojën duke kaluar etap pas etape, procedurë parlamentare. Po i nxit njerëzit të propozojnë emra. Çfarë kuptimi ka kjo të propozosh emra?! Hap konkursin dhe të gjithë konkurojnë për president. Mënyra sesi po zgjidhet, tregon rëndësinë që do ketë Presidenti i ri. Askush nuk do ta marrë seriozisht, ose do futet në konflikt me palët”, vijoi ai.

Pjesë nga deklarata e Mark Markut:

“Kjo nuk e zgjidh krizën, përkundrazi, e thellon. Fajtor nuk është vetëm njëra palë. Të dy palët kanë pjesën e vetë të fajit. Duhet bashkëndarë përgjegjësia. Problemi është përtej, as të dy palët dhe të bashkohen të gjitha copëzat e PD, konteksti ka qenë shpallja non grata e Berishës dhe largimi i tij.

Frika dhe mungesa e guximit për t’u përballur me këto probleme 30 vjeçare, se që ta zgjidhësh sëmundjen duhet ta identifikosh atë. Pastaj mënyra sesi do ta trajtosh. Në PD kurrë nuk kanë dashur dhe nuk duan të bëjnë analizën e thellë të PD në këto 30 vjet.

Unë mendoj që PD është vonë, problemet i kanë shpërthyer. Politika të krijon mundësinë që duke qenë në aksion, e ke të pamundur refleksionin. Nuk të krijon mundësi të mendosh. Por PD nuk e ka pasur si pjesë të konceptit që ka pas për politikën që të ndalej te problemet e veta.

Problemi i arrogancës së liderit. Okay Basha kishte tendenca që i merrte vetë vendimet, por ky problem ka të bëjë me partinë e tipit lider që është krijuar nga ’92 e këtej. Lideri ka qenë personi që ka përcaktuar kush është i mirë, i drejtë. Këta thonin do vijë Berisha dhe do vendosi standarde demokratike, se Basha i cënoi.

Ai model sjellje aty ishte i kultivuar. Modeli i nënshtrimit, modeli i konsiderimit të kritikës si armiq. Është i kultivuar me kohë. Ka gati një vit që PD është gati në përplasje civile. Çfarë përplasje idesh kemi pasur?! Janë fokusuar të gjitha te personi, ky bën, ky nuk bën. Ndryshe nga PS, pushteti i shtyn problemet. Kurse opozitës i duhet të luftojë që të vijë në pushtet.” tha ai.

Lexo lajme interesante

You may also like