Ku po e çon Rusia grurin e vjedhur të Ukrainës?

by admin
Spread the love

Forcat ruse janë akuzuar vazhdimisht për vjedhjen e grurit nga fermerët ukrainas në zonat e pushtuara, si dhe kultura të tjera si farat e lulediellit, së bashku me plehrat dhe pajisjet bujqësore. BBC ka folur me fermerët dhe ka ndjekur të dhënat e gjurmimit për të kërkuar prova se ku po shkon drithi i vjedhur.

Disa dhjetëra milje larg vijës së frontit, fermeri ukrainas Dmytro përshkruan se si biznesi që ai ushqeu mbi 25 vjet humbi në katër muaj të pushtimit rus.

BBC u përpoq të kontaktonte më shumë se 200 fermerë, toka e të cilëve tani ndodhet në territorin e pushtuar nga Rusia. Fermeri Dmytro – që nuk e ka këtë emrin e tij të vërtetë për ta mbrojtur nga hakmarrja – ishte një nga të paktët që dëshironte të na takonte.

“Na vodhën grurin. Na shkatërruan lokalet, na shkatërruan pajisjet.”

Ai thotë se forcat ruse tani pushtojnë 80% të dhjetëra mijëra hektarëve që ai kultivon dhe i akuzon ata për vjedhje të grurit në shkallë industriale.

“Ata plaçkitën zyrat tona, madje hoqën instalime elektrike nga muret dhe fotot e të afërmve tanë”.

Një hetim i veçantë nga BBC Russian dhe BBC Ukrainian ka treguar se në disa raste, rusët po i detyrojnë fermerët ukrainas të shesin drithë me çmime shumë më të ulëta se çmimet e tregut dhe të nënshkruajnë dokumente për të vërtetuar se është blerë “ligjshëm”.

Ndërsa raportet e hershme ishin zakonisht për vjedhje të drejtpërdrejtë nga forcat ruse, fermerët sugjerojnë se ka pasur një ndryshim në taktika pasi rusët e kuptojnë se nëse nuk paguajnë asgjë, të korrat e ardhshme mund të sabotohen. Fermerët thonë se duhet të pranojnë çmimet e ulëta pasi nuk kanë alternativë dhe duhet të blejnë karburant dhe të paguajnë punëtorët.

Emilie Pottle, një avokate e së drejtës ndërkombëtare, tha se këto veprime mund të shkelin Konventën e Gjenevës dhe rregullat e Gjykatës Penale Ndërkombëtare (ICC) që rregullojnë fuqitë okupuese.

Ne kontaktuam autoritetet ruse për të pyetur në lidhje me këto pretendime, por ende nuk kemi marrë një përgjigje.

Megjithatë, disa zyrtarë në zonat e kontrolluara nga Rusia kanë folur hapur për marrjen e grurit ukrainas nga zonat që ata tani kontrollojnë.

Dmytro thotë se disa kamionë me grurë të vjedhur nga rusët kishin të pajisur gjurmues GPS.

Ne ishim në gjendje t’i përdornim këto të dhëna për të parë se ata kishin shkuar në jug në Krime, të cilën Rusia e aneksoi në 2014, dhe më pas në Rusi.

Nga të dhënat GPS, të dy kamionët ndaluan pranë një magazinimi – të identifikuar si një vend për shkarkimin dhe ruajtjen e grurit – në qytetin Oktyabrske të Krimesë.

Në një imazh satelitor nga 14 qershori i këtij viti – mund të shihen një varg kamionësh në rrugën pranë objektit.

Mund të shihet se objekti i magazinimit është pranë një linje hekurudhore, e cila mund të përdoret për të transportuar grurë ose në Rusi ose deri në portet në Krimenë jugore. Pjesa e sipërme e vendit të ruajtjes gjithashtu duket se ka simbolin Z – emblema e pushtimit rus – në çati.

Është shumë e vështirë të gjurmosh dërgesat individuale të grurit të vjedhur, por ka shumë prova që shumica e tyre shkojnë së pari në Krime. Ka imazhe satelitore në dy pika kyçe hyrëse – në Chonhar dhe Armyansk – në të cilat mund të shihen një grumbullim automjetesh, të cilat mund të përdoren për të transportuar grurë dhe prodhime të tjera.

Një imazh nga pika e hyrjes në Chonhar e marrë më 17 qershor tregon një linjë kamionësh më shumë se 5 km (tre milje) të gjatë.

“Ata marrin grurë në Krimenë e aneksuar fillimisht, ku e transportojnë atë në Kerç ose Sevastopol [portet], pastaj ngarkojnë grurin ukrainas në anijet ruse dhe shkojnë në ngushticën e Kerçit,” thotë Andrii Klymenko, një ekspert në Institutin për Detin e Zi. Studime Strategjike në Kiev, i cili monitoron rregullisht lëvizjet e anijeve rreth Krimesë.

“Atje, në ngushticën e Kerçit midis Krimesë dhe Rusisë, ata transferojnë grurin ukrainas nga anijet e vogla në transportues me shumicë, ku përzihet me grurë nga Rusia – ose në disa raste, ata lundrojnë në këtë zonë vetëm për të dhënë pamjen. Por i ngarkojnë me drithë ruse”.

Ai shton se kjo më pas eksportohet me certifikata ruse, duke thënë se është drithë rus.

Anijet më pas janë drejtuar shpesh në Siri ose Turqi.

Ministri i Jashtëm turk Mevlut Cavusoglu ka thënë se ata kanë hetuar pretendimet për dërgimin e grurit ukrainas në Turqi dhe deri më tani nuk kanë gjetur asnjë provë.

“Ne pamë që porti i nisjes së anijeve dhe origjina e mallrave është Rusia në të dhënat,” tha ai.

Rruga Press

Lexo lajme interesante

You may also like