Ishte bullizuar në punë, Nestlé duhet t`i paguajë dy milionë franga viktimës (67)

by admin
Spread the love

Për shkak se për vite me radhë Nestlé lejoi një grua drejtuese të “ngacmohej në mënyrë të fshehtë”, ajo tani dëmshpërblehet me miliona franga. Sipas gjykatës, Yasmine Motarjemi ishte “shkatërruar gjatë gjithë ekzistencës së saj”

Avokatja Mathilde Bessonnet e përshkruan vendimin e gjykatës kantonale të Vaud si “novative”: Multinacionalja ushqimore Nestlé është dënuar t’i paguajë klientes së saj Yasmine Motarjemi dy milionë franga paga të humbura, 100 000 franga shpenzime gjyqësore dhe një frangë simbolike satisfaksioni, sepse 67- vjeçarja u ngacmua keq prej vitesh dhe si pasojë u sëmur. Çështja tani është trajtuar nga “Tages-Anzeiger”.

Motarjemi, drejtuese e sigurisë globale të ushqimit në Nestlé, u tha se ishte “diskredituar dhe degraduar” në vendin e saj të punës për vite me radhë, transmeton portali Shtegu. Kjo e preku aq shumë gruan, saqë në moshën 55-vjeçare u bë e paaftë për të punuar dhe aplikoi për pension invaliditeti në punë. Kjo i dha fund karrierës së saj. Mbikëqyrësi i saj Roland S. e kishte izoluar më parë për vite me radhë, e kishte shpërndarë ekipin e saj dhe nuk e kishte ftuar më në takime. Kjo ndikoi aq shumë sa iu shfaq depresioni dhe pagjumësia dhe vuante nga të përzierat e vazhdueshme.

Ajo paditi ish-punëdhënësin e saj – dhe iu desh të shkonte në gjykatë për gjithsej dymbëdhjetë vjet përpara se të kishte plotësisht të drejtë. Vendimi aktual tani është i pesti. Aty thuhet se Motarjemi do t’i jepet paga në mënyrë retrospektive që nga përfundimi i saj, duke mbajtur kështu Nestlé plotësisht përgjegjëse për karrierën e shkatërruar.

Sipas Motarjemit, ajo ishte përpjekur për vite të tëra për të korrigjuar gabimet e Nestlé-së në sigurinë ushqimore. Në 2007 dhe 2008, kompania u përfshi në skandale në SHBA dhe Kinë që vranë qindra kafshë shtëpiake dhe helmuan rreth 300,000 foshnja. Në rastin e fundit, qumështi i foshnjës i kontaminuar kishte dalë në treg. Ajo paralajmëroi për skenarë të tillë, thotë iraniani, por nuk ia doli. Kur menaxherja e produkteve për fëmijë u promovua në menaxhere të saj, ajo u izolua. Motarjemi më në fund humbi punën në vitin 2010 dhe një vit më vonë ajo paditi.

Vendimi është i pazakontë sepse, sipas profesorit të drejtësisë Thomas Geiser, një viktimë e bullizmit duhet të provojë vetë se është ngacmuar, dhe kjo mund të jetë mjaft subjektive. Dhe avokati nga Berna, Michael Steiner, thotë se gjëja perverse në të gjithë këtë gjë është “se gruaja në të vërtetë u sëmur kaq shumë dhe u kompensua kaq shumë sepse duroi kaq gjatë”.

Ndër të tjera, ajo u nominua për çmimin “Prix Courage” nga “Observer” për angazhimin e saj, si dhe u shpërblye me një çmim nga Parlamenti Europian për gazetarë dhe sinjalizues.

You may also like