Ish-kryeministri i Britanisë, Boris Johnson, ka mashtruar qëllimisht Parlamentin

by admin
Spread the love

Një hetim parlamentar ka arritur në përfundimin se Boris Johnson me vetëdije ka mashtruar disa herë parlamentin me deklaratat e tij për partitë në Downing Street që kanë shkelur rregullat e COVID.

Komiteti i privilegjeve të deputetëve i gjeti shkeljet e zotit Johnson mjaft serioze për të rekomanduar një pezullim prej 90 ditësh nëse ai ishte ende deputet – shumë më tepër se periudha e nevojshme për të shkaktuar një peticion tërheqjeje dhe zgjedhje të mundshme të pjesshme.

Në raportin e shumëpritur, të publikuar këtë mëngjes, komiteti zbuloi se zoti Johnson:

• Mashtroi në shumë raste

• Kreu përbuzje të mëtejshme në sjelljen e tij javën e kaluar duke kundërshtuar komisionin, duke dëmtuar kështu procesin demokratik të Dhomës

• Ishte bashkëpunëtor në fushatën e abuzimit dhe tentativës së frikësimit të komitetit

Komiteti rekomandoi gjithashtu që tani zoti Johnson ka dhënë dorëheqjen si deputet, atij nuk duhet t’i jepet kalimi i një ish-deputeti në parlament.

Në një vlerësim të ashpër prej 30,000 fjalësh, komiteti tha se “duke mashtruar qëllimisht Dhomën e Përfaqësuesve, zoti Johnson kreu një përbuzje serioze”.

“Përbuzja ishte edhe më e rëndë sepse ishte bërë nga kryeministri, anëtari më i lartë i qeverisë.

“Nuk ka asnjë precedent që një kryeministër të jetë gjetur të ketë mashtruar qëllimisht Dhomën.”

Ish-kryeministri u kundërpërgjigj menjëherë duke thënë: “Kam gabuar që besova te komisioni apo mirëbesimi i tij. E vërteta e tmerrshme është se nuk jam unë që e kam shtrembëruar të vërtetën për t’iu përshtatur qëllimeve të mia. Është Harriet Harman dhe komiteti i saj. Kjo është një ditë e tmerrshme për deputetët dhe për demokracinë. Ky vendim do të thotë se asnjë deputet nuk është i lirë nga hakmarrja, apo përjashtimi me akuza të sajuara nga një pakicë e vogël që dëshiron ta shohë atë të largohet nga Komuna.”

“Nuk kam as përçmimin më të vogël për parlamentin, apo për punën e rëndësishme që duhet të bëjë komisioni i Privilegjeve. Por që komiteti i privilegjeve të përdorë prerogativat e tij në këtë mënyrë antidemokratike, për të sjellë atë që synohet të jetë goditja e fundit me thikë në një vrasje të zgjatur politike – kjo është nën përbuzje” shtoi ai.

Ish-kryeministri ka qenë nën hetim nga komiteti i privilegjeve të Commons që nga qershori i kaluar, pas një hetimi nga policia dhe më pas nëpunësja e lartë civile Sue Grey konfirmoi se një seri tubimesh kishin ndodhur në Downing Street gjatë bllokimeve.

Komiteti ndërpartiak, i udhëhequr nga deputetja laburiste Harriet Harman, ka vlerësuar nëse zoti Johnson mashtronte parlamentin – qoftë pamatur apo qëllimisht – me deklaratat e tij duke pretenduar se të gjitha rregullat dhe udhëzimet e COVID u ndoqën nga Numri 10.

Publikimi i raportit vjen pasi Johnson dha dorëheqjen në mënyrë dramatike si deputet të premten.

Në një përpjekje të fundit për të përçmuar panelin e shumicës konservatore në prag të publikimit, ai bëri thirrje që anëtari i tij më i lartë konservator të jepte dorëheqjen.

Ai akuzoi Sir Bernard Jenkin për “hipokrizi monstruoze” pasi uebfaqja e Guido Fawkes raportoi se deputeti kishte shkuar në një festë me pije në Parlament të mbajtur nga Zëvendëskryetarja e Commons Dame Eleanor ndërsa kufizimet COVID ishin në fuqi në 2020.

Por Johnson u akuzua për përpjekje për të shkëputur nga gjetjet e raportit nga deputetët e opozitës, ndërsa një burim pranë komitetit thuhet se e hodhi poshtë ndërhyrjen si “gjëra të dëshpëruara”.

Sir Bernard është kontaktuar ndërsa një përfaqësues i Dame Eleanor nuk pranoi të komentojë.

Komiteti ka mbledhur prova, duke përfshirë mesazhe WhatsApp, email dhe foto, nga ata që mendohet se kanë qenë në parti dhe ata që kanë njohuri për to.


Top Channel

You may also like