“Greqia është stabilitet në Mesdheun Lindor”, Mitsotakis: Turqia duhet të jetë e vetëdijshme për pasojat e zgjedhjeve të saj

by admin
Spread the love

Kryeministri Kyriakos Mitsotakis theksoi gjatë një konference për shtyp të dhënë pas përfundimit të Samitit të BE-së në Bruksel, detyrimet e Turqisë për të respektuar marrëveshjen e vitit 2016 me BE-në për refugjatët.

Çështja e parë që u fol në punimet e Samitit ishte rritja e çmimeve të energjisë dhe ai iu referua gjerësisht propozimeve të paraqitura nga pala greke.

Në të njëjtën kohë, ai vuri në dukje se pas ndërhyrjeve të tij në tekstin e konkluzioneve, ka një referencë eksplicite për përmbushjen e angazhimeve të Turqisë që dalin nga marrëveshja e vitit 2016 me BE-në dhe mospërdorimin e refugjatëve dhe emigrantëve si mjete. Teksti, tha ai, shpreh vendosmërinë e BE-së për të ruajtur kufijtë e saj të jashtëm.

“Kur u përballëm me krizën në Evros, patëm mbështetjen e BE-së. Ne duhet të mbrojmë kufijtë tanë të jashtëm, do të ishte një fatkeqësi evropiane nëse vendet do të pezullonin në mënyrë të njëanshme detyrimet e tyre ndaj Shengenit sepse ne si BE nuk mund t’i ruajmë kufijtë tanë të jashtëm. Unë shoh shumë vende që nuk janë në kufijtë e jashtëm të përafrohen me qëndrimet e Greqisë”- tha ai.

Duke iu përgjigjur pyetjes për qëndrimin e Turqisë, Mitsotakis tha se Turqia duhet të zgjedhë mes bashkëpunimit ose provokimit.

“Turqia duhet të zgjedhë mes dy rrugëve: bashkëpunim të sinqertë mbi bazën e ligjit ndërkombëtar ose provokim. Mendoj se tani i kupton implikimet e zgjedhjeve të tij. Greqia është një forcë për pjekuri dhe stabilitet në Mesdheun Lindor”.

Lajme interesante

You may also like