Gjithçka që duhet të dini për epilepsinë – video në dhjetë gjuhë

by admin
Spread the love

Schweizerische Epilepsie-Liga

Rreth 80 000 persona në Zvicër janë të prekur nga epilepsia. Dhjetë video të shkurtra të animuara shpjeguese nga Liga Zvicerane e Epilepsisë në dhjetë gjuhë ofrojnë informacion të lehtë dhe të qartë për këtë sëmundje të zakonshme.

Të gjithë duhet të dinë se çfarë të bëjnë në rast të një sulmi epileptik. (Më e rëndësishmja, mbrojtja nga lëndimet.) Kushdo që ka epilepsi në familjen e tij ose njeh dikë me epilepsi, ndoshta dëshiron të dijë pak më shumë rreth kësaj sëmundjeje të shpeshtë: Si mund të duken krizat dhe çfarë mund të shkaktojnë epilepsi? Si mund të trajtohet epilepsia? A mund të kenë fëmijë personat me epilepsi dhe a lejohet të pinë alkool apo të ngasin makinë? A i përkisni grupit të rrezikut për Covid-19 dhe a rekomandohet vaksinimi?

“Videot shpjeguese janë një shtesë përmabjtësore dhe e qartë për informacionet tona të tjera”, thotë Julia Franke, drejtoreshë menaxhuese e Ligës Zvicerane të Epilepsisë . “Ne gjithashtu duam të arrijmë njerëz për të cilët informacioni ynë i mëparshëm është shumë i vështirë”. Në rreth një minutë për video, shikuesit mësojnë gjërat më të rëndësishme për epilepsinë në stilin e filmave vizatimorë.

Çfarë është e veçantë për videot e epilepsisë: Ata shpjegojnë sëmundjen në dhjetë gjuhë. “Ka shumë njerëz që jetojnë në Zvicër, një vend migrimi, të cilët nuk i kuptojnë mirë gjuhët kombëtare ose mezi i lexojnë ato”, thotë Franke. Kjo është arsyeja pse videot kanë pjesë audio jo vetëm në gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe anglisht, por edhe në shqip, boshnjakisht/kroatisht/serbisht, portugalisht, tamilisht, tigrinisht dhe turqisht. Përveç kësaj, titrat mund të zgjidhen në të gjitha versionet gjuhësore, p.sh. për personat me dëmtim të dëgjimit ose për shikimin në hapësira publike pa kufje.

Qëllimi i projektit është të forcojë shkrim-leximin shëndetësor të të prekurve dhe atyre përreth tyre, sepse informacioni që përcillet qartë në një film të shkurtër është më i lehtë për t’u mbajtur sesa ai që “thjesht” lexohet ose dëgjohet.

Videot shpjeguese të epilepsisë gjenden në këtë link: www.epi.ch/videos

Liga Zvicerane e Epilepsisë është një organizatë e specializuar që operon në të gjithë Zvicrën dhe është gjithashtu një seksion zviceran i Lidhjes Ndërkombëtare kundër Epilepsisë ILAE.
Liga Zvicerane e Epilepsisë hulumton, ndihmon dhe jep informacion. Qëllimi i tij është të përmirësojë në mënyrë të qëndrueshme jetën e përditshme të njerëzve me epilepsi dhe gjendjen e tyre në shoqëri.

Informacione të mëtejshme: Liga e Epilepsisë , Seefeldstrasse 84, 8008 Cyrich, www.epi.ch

Lexo lajme interesante

You may also like