​Gjermani, procedura të përshpejtuara vizash për të prekurit nga tërmeti në Turqi

by admin
Spread the love

Turqve të prekur nga tërmeti do t’u jepet mundësia të qëndrojnë përkohësisht te të afërmit e tyre në Gjermani.

Berlini po përgatitet të përshpejtojë dokumentacionin dhe të reduktojë burokracinë e nevojshme. Ai është i prirur të ofrojë lehtësim pasi numri i të vdekurve nga tërmetet që goditën Turqinë dhe Sirinë tejkaloi 30 000 personat, disa ditë pasi rajoni u trondit nga tërmetet e fuqishme.

Ministritë e Jashtme dhe të Brendshme të Gjermanisë njoftuan planet për t’u mundësuar turqve që kanë të afërm në Gjermani të vijnë për të qëndruar me ta.

Dhjetëra mijëra njerëz në Gjermani kanë rrënjë turke, me popullin turk grupi më i madh i emigrantëve në vend, për shkak të politikës së punëtorëve mysafirë të miratuar nga qeveria gjermane në vitet 1950.

“Si qeveri gjermane, ne duam të ndihmojmë që familjet në Gjermani të mund të pranojnë përkohësisht të afërmit e prekur nga tërmeti nëse nuk kanë më çati mbi kokë ose kanë nevojë për trajtim mjekësor”, tha ministrja e Jashtme Annalena Baerbock.

Dy ministritë kanë ngritur një task-forcë e cila ka nisur punën këtë fundjavë.

“Qëllimi është që procesi i vizave për këto raste të bëhet sa më joburokratik. Ka të bëjë me ndihmën në raste urgjente. Ne duam të bëjmë të mundur që familjet turke ose siriane në Gjermani të sjellin të afërm të afërt nga rajoni i fatkeqësisë për t’u bashkuar me ta pa burokraci”, theksoi ministrja e Brendshme, Nancy Faeser në një postim në Twitter.

Ajo tha se kjo do të bëhet me viza të rregullta, të cilat do të lëshohen shpejt dhe do të mbeten të vlefshme për tre muaj.

Viza të përshpejtuara dhe prioritare përfitojnë njerëzit që janë prekur veçanërisht individualisht nga fatkeqësitë, të cilët mund të jenë në rrezik të mbeten të pastrehë ose kanë pësuar lëndime që kërkojnë trajtim.

Skema është krijuar për viktimat e tërmetit që dëshirojnë të kërkojnë strehim në Gjermani dhe të qëndrojnë me anëtarë të familjes së gradës së parë ose të dytë, të cilët janë ose shtetas gjermanë ose që kanë një leje qëndrimi të përhershme./Kosova Press


Top Channel

You may also like