Foto/ Gjenden disa simbole misterioze të gdhendura në shkretëtirën e Katarit

by admin
Spread the love

Arkeologët kanë gjetur gjithsej rreth 900 gdhendje shkëmbore ose “petroglife” në Al Jassasiya të Katarit.

Ato janë kryesisht shenja kupa enigmatike të renditura në modele të ndryshme, por edhe paraqitje tërheqëse të anijeve me vela, zakonisht të dukshme nga lart, por edhe të përshkruara në profil linear, midis simboleve dhe shenjave të tjera.

“Megjithëse arti shkëmbor është i zakonshëm në Gadishullin Arabik, disa nga gdhendjet në Al Jassasiya janë unike dhe nuk mund të gjenden askund tjetër,” tha për CNN Ferhan Sakal, kreu i gërmimeve dhe menaxhimit të vendit në Muzetë e Katarit.

Këto gdhendje përfaqësojnë një shkallë të lartë kreativiteti dhe aftësish vëzhgimi nga ana e artistëve që i kanë bërë ato, sipas tij.

Nga të gjitha figurat dhe kompozimet e vetme të dokumentuara, më shumë se një e treta përbëhet nga shenja kupash në konfigurime, forma dhe madhësi të ndryshme.

Modeli më i spikatur përfshin dy rreshta paralelë me shtatë vrima, duke i bërë disa të besojnë se këto janë përdorur për të luajtur mancala, një lojë tavoline e njohur në shumë pjesë të botës që nga antikiteti, në të cilën dy garues hedhin numër tek dhe çift gurësh të vegjël në depresionet.

Të tjerë e kanë kundërshtuar këtë teori, duke vënë në dukje faktin se disa nga vrimat në Al Jassasiya janë shumë të vogla për të mbajtur ndonjë nga gurët, ndërsa të tjerat mund të gjenden në shpatet – një zgjedhje jopraktike që do të kishte rezultuar në rënien e sporteleve.

Sugjerime të mëtejshme përfshijnë formacionet e kupave që përdoren në një farë mënyre për hamendje; ose për klasifikimin dhe ruajtjen e perlave; ose si sisteme për të llogaritur kohën dhe baticat.


Top Channel

You may also like