Florent Murati (29) po rinovon rrënjësisht shtëpinë e tij në Zvicër, do të bëhet i pavarur nga Putini

by admin
Spread the love

Lufta e gazit është duke nxitur frikën e furnizimit. Tani zviceranët duan të kursejnë energji dhe rinovimet e shtëpive po lulëzojnë

Furnizimi me energji i Zvicrës nuk është më i sigurt. Çmimet e karburanteve po çmenden. Papritmas varësia është një problem – veçanërisht ai i gazit të Putinit. Zviceranët duan të çlirohen nga kjo, siç tregon një sondazh aktual i Sotomo-s i porositur nga “SonntagsBlick”: 62 për qind janë në favor të ndalimit të importeve ruse të energjisë.

Vetëm: Alternativat fosile janë të rralla. Dhe në raste urgjente, çdo komb kërkon veten e tij. Dielli dhe era premtojnë vetë-mjaftueshmëri, por Zvicra e ka humbur tranzicionin energjetik. Çelësi nuk mund të rrokulliset thjesht – veçanërisht jo pas disa muajsh.

Ekziston një mënyrë e shpejtë: Kurseni energji. Potenciali është i madh, veçanërisht në zonën e banimit. Sektori i ndërtimit ha 40 për qind të të gjithë energjisë. 1.8 milionë shtëpitë në Zvicër janë mesatarisht 45 vjeçare. Më shumë se gjysma janë të izoluara keq dhe ngrohen me vaj ose gaz. Deri më tani, vetëm një për qind rinovohet çdo vit.

“Rinovimet dhe sistemet e reja të ngrohjes janë mjetet më të shpejta dhe më efektive për rritjen e efikasitetit të energjisë”, thotë Bernhard Lanzendörfer (61), CEO i Saint-Gobain WeberAG, transmeton portali Shtegu. Gjithnjë e më shumë zviceranë e shohin kështu: kompania e Lanzendörfit është e specializuar në ndërtimin e kopertinave të ndërtesës – porositë e tij janë përplot. “Kursimi i energjisë ka fituar masivisht në rëndësi”, thotë shefi. “Sepse lufta e Putinit po kërcënon furnizimin tonë me energji. Duhet të presim më të keqen”.
Florent Murati (29) është i vetëdijshëm për këtë. Kreu i një kompanie për ndërtimin e kuzhinave, verën e kaluar bleu një shtëpi 50-vjeçare për familjen e tij prej katër anëtarësh në Hägglingen AG. Tani ai po e rinovon godinën – rrënjësisht: fasadat janë të izoluara me kujdes, dritaret moderne mbrojnë nga humbja e energjisë. Një sistem diellor furnizon energji elektrike – duke përfshirë prizmën për makinat elektrike në garazh – dhe ka njësi të ruajtjes së energjisë dhe një pompë ngrohjeje ajri në bodrum.

Automatizimi gjithëpërfshirës i ndërtesave lidh sistemet teknike dhe kontrollon funksione të tilla si muzika, alarmi dhe drita në një mënyrë që kursen energji.

Shtëpia e vjetër ishte dy kate. Tani Florent Murati po shton një të tretën në krye. Megjithatë, kati i ri zë vetëm 60 për qind të sipërfaqes – për shkak të shkallës së shfrytëzimit. “Nuk ka mbetur asnjë metër katror”, thotë Florenti. Politikanët duhet të fillojnë me këtë levë, thotë Bernhard Lanzendörfer nga Saint-Gobain: “Rritjet energjike shërbejnë gjithashtu për të rritur përqendrimin. Politikanët duhet ta promovojnë këtë me një bonus shfrytëzimi”.

Lanzendörfer ka një sugjerim tjetër specifik: “Ne kemi nevojë për një etiketë energjie për çdo shtëpi, siç e dimë nga frigoriferët dhe fshesat me korrent. Në këtë mënyrë, blerësit e shtëpive dhe qiramarrësit mund të përfshijnë efikasitetin e energjisë në procesin e tyre të vendimmarrjes”.

Ky kriter po vihet gjithnjë e më shumë në fokus: “Vendimi ynë për të rinovuar ishte i duhuri”, thotë Florent Murati – veçanërisht duke pasur parasysh luftën në Ukrainë: “Në këtë mënyrë ne kursejmë para të mira dhe bëhemi të pavarur nga Putini dhe qeveritë e tjera autoritare”.
Florenti kombinon elementet qendrore të efikasitetit të energjisë, thotë Markus Flatt (42) nga firma konsulente për energjinë EVU Partners. “Renovimet në lidhje me prodhimin e vet të energjisë elektrike jo vetëm që garantojnë më shumë pavarësi. Ato gjithashtu shpërblehen, veçanërisht duke pasur parasysh çmimet aktuale të energjisë. Kjo u jep një shtysë të fortë sistemeve të reja të ngrohjes dhe rinovimeve”.

Çmimet e energjisë janë gjithashtu një mjet për të optimizuar më tej konsumin, thotë Flatt: “Sot, energjia elektrike kushton gjithmonë njësoj. Një fleksibilizim, i cili është më i orientuar drejt ngarkesës efektive të rrjetit dhe stinëve, do të ishte një nxitje e rëndësishme për një përdorim efikas të energjisë”.

Për përpjekjen e tij, Florenti shpërblehet me grante. Qeveria federale po siguron një total prej katër miliardë frangash zvicerane për rinovime, përcjell portali Shtegu. Por politika konkrete energjetike bëhet në qytete dhe fshatra. Ata janë gati, thotë Katrin Bernath (49), këshilltare e qytetit të Schaffhausenit dhe presidente e “Energiestadt Schweiz”. ‘Tani aata duan ecin përpara. Por ato do të ngadalësohen nëse qeveria federale dhe kantonet nuk i kanë përditësuar ende kushtet kornizë, për shembull me ligjin e CO2”. Pyetjet rreth zbatimit specifik nëpër komuna shpesh harrohen, thotë Bernath.

Siç tregon shembulli nga Hägglingen, zbatimi i pakomplikuar dhe i shpejtë është vendimtar. Kur Zvicra po debaton për mungesën e afërt të energjisë dimërore vjeshtën e ardhshme, familja Murati tashmë do të jetojë në shtëpinë e tyre me efikasitet energjetik.

You may also like