ekzaminim shkencor i xhamisë së shekullit të 17-të – Shqip

by admin
Spread the love

Një gjykatë indiane vendosi të enjten se zyrtarët mund të kryejnë një hetim shkencor për të përcaktuar nëse xhamia Gyanvapi e shekullit të 17-të në qytetin e shenjtë hindu të Varanasit, zona që kryeministri Narendra Modi përfaqëson në parlamentin e Indisë, është ndërtuar mbi një tempull hindu.

Xhamia është një nga disa në shtetin verior të Uttar Pradesh që disa hindu besojnë se është ndërtuar mbi themelet e tempujve hindu të shkatërruar.

Mosmarrëveshja e pronësisë së tokës është një nga mosmarrëveshjet më të mëdha të Indisë midis hinduve të Indisë, të cilët përbëjnë 80 për qind të popullsisë, dhe pakicës myslimane, që përbëjnë gati 14 për qind.

Kundërshtimi ndaj muslimanëve

Myslimanët kundërshtuan hetimin, duke thënë se do të dëmtonte strukturën.

Anketa Arkeologjike e Indisë filloi studimin muajin e kaluar, por projekti u ndërpre nga Gjykata e Lartë për të lënë kohë për një apelim.

Më herët, pesë gra hindu i kishin kërkuar gjykatës leje për të kryer ritualet hindu në një pjesë të xhamisë, duke thënë se aty dikur qëndronte një tempull hindu.

Një organ mysliman, Bordi i Mesxhidit Anjuman Intezamia, i cili menaxhon xhaminë Gyanvapi, pretendon se hetimi bie ndesh me dispozitat e ligjit të Indisë të vitit 1991 për mbrojtjen e vendeve të shenjta. /tesheshi.com/

You may also like