Do qëndrojë apo jo Zvicra neutrale? – Shqip

by admin
Spread the love

Zvicra do të përpiqet për lidhje më të ngushta të mbrojtjes dhe sigurisë me Bashkimin Evropian dhe NATO-n, duke ruajtur neutralitetin e saj tradicional, njoftoi të mërkurën qeveria zvicerane.

Dokumenti politik i miratuar nga qeveria zvicerane gjithashtu kërkon forcimin e fuqisë ushtarake të vendit pas fillimit të konfliktit në Ukrainë, raporton Reuters.

Raporti përfundon se është në interesin e Zvicrës që të orientojë politikën e saj të sigurisë dhe mbrojtjes në mënyrë më të qëndrueshme se më parë drejt bashkëpunimit ndërkombëtar.

Shtohet se ka shanse të mëdha për zgjerimin e bashkëpunimit politik në Evropë, veçanërisht me NATO-n dhe Bashkimin Evropian, për të forcuar aftësitë mbrojtëse të vendit, duke respektuar neutralitetin.

Reuters vëren se kjo mund të përfshijë pjesëmarrjen më shumë në stërvitjet e përbashkëta, zgjerimin e bashkëpunimit ushtarak, intensifikimin e lidhjeve ekzistuese nëpërmjet Partneritetit për Paqe të NATO-s ose bashkimin me ekipet e vendosjes së shpejtë të BE-së për operacionet e shpëtimit dhe evakuimit.

Por theksohet se afrimi me aleancën ushtarake do të shënonte një largim nga tradita e ushqyer me kujdes të mos-angazhimit që mbështetësit e saj thonë se e ndihmoi Zvicrën të përparonte në mënyrë paqësore dhe të ruante një rol të veçantë si ndërmjetës, përfshirë edhe gjatë Luftës së Ftohtë. /tesheshi.com/

You may also like