“Deutsche Welle”: Diskriminimi i sportistëve të Kosovës

by admin
Spread the love

Sportistët nga Kosova janë të suksesshëm ndërkombëtarisht. Por ata edhe më tej duhet të paguajnë çmimin për konfliktin politik rreth atdheut të tyre

Se Bashkim Bajoku është një boksier shumë i mirë nuk kishte rëndësi, kishte rëndësi se ishte nga Kosova. Në fund të tetorit 19-vjeçari (ai ka fituar pesë turne boksi në vendin e tij dhe dy në Shqipëri dhe ka qenë kampion i Ballkanit në peshën deri në 52 kilogramë që nga viti 2021) në të vërtetë dëshironte të fillonte në kampionatin botëror të boksit amator në Serbi. kryeqyteti Beogradi. Por ai dhe boksierët e tjerë nga Kosova u kthyen në kufirin me Serbinë sepse kishin veshur tuta me simbolet shtetërore kosovare. “Është e padrejtë”, thotë Bashkimi për “Deutsche Welle”, transmeton portali Shtegu. “Si sportistë jemi shumë të zhgënjyer sepse jemi stërvitur shumë. Dhe kjo bllokadë ka efekte negative në pjesëmarrjen tonë të mundshme në Lojërat Olimpike të vitit 2024”.

“Kurrë mos u dorëzo”

Në vitin 2008 Kosova shpalli zyrtarisht pavarësinë e saj nga Serbia – nëntë vjet pas përfundimit të luftës në Kosovë, e cila zgjati nga shkurti 1998 deri në qershor 1999; tetë vjet pasi rajoni ra nën administrimin e Kombeve të Bashkuara. Megjithatë, sovraniteti i Kosovës njihet vetëm nga pak më shumë se gjysma e shteteve anëtare të OKB-së, duke përfshirë SHBA-në, Gjermaninë dhe shumë shtete anëtare të BE-së. Shtetet që nuk e shohin Kosovën si shtet të pavarur përfshijnë Kinën, Rusinë dhe – çuditërisht – Serbinë.

Në sport, shoqatat ndërkombëtare, duke përfshirë Shoqatën botërore të futbollit FIFA dhe Komitetin Olimpik Ndërkombëtar (IOC), e pranojnë Kosovën si një anëtare të plotë me të drejta të barabarta. Megjithatë, shpesh lindin probleme kur ngjarjet sportive mbahen në vendet që nuk e njohin Kosovën. Më pas, kufizimet e hyrjes së këtyre vendeve bien ndesh me rregullat e federatave ndërkombëtare sportive, të cilat garantojnë të gjithë anëtarët e tyre një pjesëmarrje të drejtë dhe të barabartë në të gjitha garat. “Nëse na bllokojnë si sportistë, na grabitin mundësi të mëdha për të avancuar karrierën tonë ndërkombëtarisht”, ankohet boksieri Bashkim Bajoku. “Por ne kurrë nuk do të dorëzohemi”.

Ndalesa e fundit në Greqi

Njëlloj si Bashkimit dhe boksierëve të tjerë nga Kosova, i ka ndodhur edhe Redona Gashit në fillim të vitit. Karateistja 18-vjeçare donte të merrte pjesë në një garë në Qipro. Edhe pse kombi ishull, i cili tradicionalisht mban lidhje të ngushta me Serbinë, nuk e njeh Kosovën si shtet të pavarur, Redona dhe shoqet e saj morën viza për të marr pjesë në gara. Karateistja shqiptare nuk arriti në Qipro, sepse Greqia i refuzoi hyrjen. Ashtu si Qiproja, Greqia është një nga pesë vendet e BE-së që nuk e njohin Kosovën. “Kemi pasur shumë probleme”, ka thënë Redona për “DW”. “Në fakt, ne kemi gjithmonë probleme politike. Shpesh ka edhe vështirësi në marrjen e vizave. Ne jemi të diskriminuar”.

Ato shtete që nuk e pranojnë Kosovën si të pavarur, u mungon një linjë standardizuese në çështjet e sportit. Për shembull, Spanja, anëtare e BE-së, i lejon atletët nga Kosova të fillojnë në ngjarje sportive në vend – me kusht që ata të bëjnë pa simbole kombëtare. Nga ana tjetër, ka vende si India, të cilat përgjithësisht nuk i lejojnë sportistët kosovarë dhe u mohojnë vizat. Kështu ka ndodhur me Donjeta Sadikun, e cila do të merrte pjesë në Kampionatin Botëror të boksit për femra 2018 për Kosovën në Indi.

Kosova refuzoi një ofertë kompromisi

Për rastin e boksierit Bashkim Bajoku, Qeveria e Kosovës është ankuar në shoqatën botërore të boksit AIBA. Ajo u përpoq të gjente një kompromis: Skuadra kosovare të lejohet të garojë në Botëror, por pa simbole kombëtare. Mirëpo, përgjegjësit në Kosovë e konsideruan të papranueshme këtë zgjidhje dhe këtë kusht e hodhi poshtë edhe presidentja Vjosa Osmani.

AIBA lëshoi ​​një deklaratë për shtyp pas incidentit duke u bërë thirrje vendeve anëtare të respektojnë rregullat e shoqatës. Sporti duhet të thyejë barrierat, sipas AIBA. Kërkesat e “DW”-së drejtuar zyrtarëve dhe shoqatave sportive serbe deri më tani kanë mbetur pa përgjigje.

Sekretari i përgjithshëm i Komitetit Olimpik të Kosovës (KOK), Besim Aliti, ka thënë për “DW” se nuk mund të bëjë më shumë se të protestojë dhe të vërë në dukje trajtimin e padrejtë. “Në radhë të parë është e rëndësishme të reagojmë dhe të angazhohemi për mundësi të barabarta”, tha Besimi. “Është e rëndësishme që KOK të distancohet nga politika. Nuk është detyra jonë të vendosim marrëdhënie mes dy vendeve. Ne jemi të shqetësuar për mbrojtjen e të drejtave të sportistëve”.

Lajme interesante

You may also like