Depresioni gjatë menopauzës: Si ta zbuloni dhe trajtoni atë

by admin
Spread the love

Ndryshimet emocionale në prag të menopauzës ndonjëherë mund të çojnë në depresion.

Mund të jetë e rëndësishme të konsultoni një mjek për t’ju ndihmuar të përcaktoni nëse thjesht ndiheni të stresuar ose “blu”  ose nëse mund të keni depresion klinik ose të madh, një gjendje e lidhur me një çekuilibër kimik në tru.

Ndryshimi i hormoneve gjatë perimenopauzës, koha kur trupi i një gruaje po përgatitet për fundin e periudhave mujore – mund të shoqërohet me atë çekuilibër, Shumë gra do të përjetojnë simptoma herë pas here që mund të jenë gjithashtu shenjat dalluese të depresionit të madh. Ato përfshijnë lodhje të zgjatur, energji të ulët, humbje interesi për aktivitetet normale, trishtim, nervozizëm, shqetësime të gjumit, agjitacion, ndryshime në peshë dhe rënie të dëshirës seksuale.

Nëse këto simptoma zgjasin më shumë se dy javë, kjo do të sugjeronte depresion të madh. Një listë më e detajuar e simptomave përfshin një humor vazhdimisht të trishtuar, të shqetësuar ose “bosh”; ndjenja e pashpresë ose pesimiste; të qenit nervoz ose të ndiheni fajtor, të pavlerë ose të pafuqishëm.

Njerëzit me depresion të madh mund të humbasin interesin për hobi dhe aktivitete, të mos kenë oreks ose te kene ndryshime në peshë ose të ndihen të lodhur. Ata mund të lëvizin ose të flasin më ngadalë; keni probleme me përqendrimin, kujtimin ose marrjen e vendimeve; ose e keni të vështirë të flini, duke u zgjuar shumë herët ose duke fjetur shumë.

Dhimbjet, dhimbjet e kokës, ngërçet ose problemet e tretjes pa ndonjë shkak të qartë fizik gjithashtu mund të jenë një shenjë. Mendimet për vdekjen ose vetëvrasjen ose përpjekjet për vetëvrasje janë paralajmërime për depresion të madh.

Antidepresantët dhe/ose psikoterapia e sjelljes njohëse mund të ndihmojë në korrigjimin e një çekuilibri kimik. Ndërsa mund të duhen disa javë për të ndjerë efektet e plota të ilaceve kundër depresionit, shumica e grave do të kenë pak efekte anësore negative dhe do të tregojnë përmirësim të dukshëm.

Efektet anësore nga ilaçet mund të përfshijnë shtimin në peshë dhe problemet në zgjimin seksual. Mjekimi është më efektiv në kombinim me psikoterapinë.

Një zgjidhje tjetër mund të jetë estrogjeni, i cili mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore gjatë perimenopauzës në disa gra. Mjekët mund të duan ta marrin parasysh këtë tek gratë që nuk ndihmohen nga ilacet kundër depresionit.

Lajme interesante

You may also like