Çfarë ndodhi me Facebook, Instagram dhe WhatsApp? – Shqip

by admin
Spread the love
728x90px

9:41 | 5 Tetor 2021

Me fjalë më të thjeshta, diku këtë mëngjes Facebook hoqi hartën duke u treguar kompjuterëve të botës se si të gjejnë pronat e tij të ndryshme në internet. Si rezultat, kur dikush fut Facebook.com në një shfletues uebi, shfletuesi nuk ka ide se ku mund të gjejë Facebook.com, dhe kështu kthen një faqe gabimi.

Facebook dhe pronat e tij motra Instagram dhe WhatsApp po vuajnë nga ndërprerjet e vazhdueshme globale, shkruan lajmi.net.

Ne ende nuk e dimë pse ndodhi kjo, por si është e qartë: Më herët këtë mëngjes, diçka brenda Facebook bëri që kompania të anulonte regjistrimet kryesore dixhitale që u tregojnë kompjuterëve dhe pajisjeve të tjera të aktivizuara nga Interneti se si t’i gjejnë këto destinacione në internet.

Doug Madory është drejtor i analizës së internetit në Kentik, një kompani monitorimi e rrjeteve me bazë në San Francisko. Madory tha rreth orës 11:39 paradite në ET sot (15:39 UTC), dikush në Facebook bëri që të bëhej një azhurnim i të dhënave të Protokollit të Protokollit të Portës Kufitare (BGP) të kompanisë.

BGP është një mekanizëm me anë të të cilit ofruesit e shërbimeve të Internetit në botë ndajnë informacione se cilët ofrues janë përgjegjës për drejtimin e trafikut të internetit në cilat grupe të veçanta të adresave të internetit.

bekimcair

Me fjalë më të thjeshta, diku këtë mëngjes Facebook hoqi hartën duke u treguar kompjuterëve të botës se si të gjejnë pronat e tij të ndryshme në internet. Si rezultat, kur dikush fut Facebook.com në një shfletues uebi, shfletuesi nuk ka ide se ku mund të gjejë Facebook.com, dhe kështu kthen një faqe gabimi.

Përveç bllokimit të miliarda përdoruesve, ndërprerja e Facebook gjithashtu ka penguar punonjësit e saj të komunikojnë me njëri -tjetrin duke përdorur mjetet e tyre të brendshme në Facebook. Kjo për shkak se emaili dhe mjetet e Facebook menaxhohen të gjitha në shtëpi dhe përmes të njëjtave domene që tani janë bllokuar.

Sheera Frenkel me The New York Times cicëroi se punonjësit e Facebook i thanë se kishin probleme për të hyrë në ndërtesat e Facebook sepse shënjat e punonjësve të tyre nuk funksiononin më. Kjo mund të jetë një arsye që kjo ndërprerje ka vazhduar kaq gjatë: inxhinierët e Facebook mund të kenë probleme me qasjen fizike në serverët e kompjuterit të nevojshëm për të ngarkuar regjistrime të reja BGP në internetin global.

Një burim i besuar i cili foli me një person në përpjekjet e rimëkëmbjes në Facebook u tha se ndërprerja ishte shkaktuar nga një përditësim rutinë i BGP i shkuar gabim. Burimi shpjegoi se përditësimi i gabuar bllokoi punonjësit e Facebook – shumica e të cilëve po punojnë në distancë – nga kthimi i ndryshimeve. Ndërkohë, ata me qasje fizike në ndërtesat e Facebook nuk mund të hynin në mjetet e brendshme të Facebook sepse të gjitha ishin të lidhura me domenet e bllokuara të kompanisë.

Facebook publikoi një postim në blog duke thënë se ndërprerja ishte rezultat i një ndryshimi të gabuar të konfigurimit:

“Ekipet tona inxhinierike kanë mësuar se ndryshimet e konfigurimit në ruterët bazë që koordinojnë trafikun e rrjetit midis qendrave tona të të dhënave shkaktuan probleme që ndërprenë këtë komunikim,” shkroi Santosh Janardhan i Facebook. “Ky ndërprerje në trafikun e rrjetit pati një efekt kaskadues në mënyrën se si komunikojnë qendrat tona të të dhënave, duke i ndalur shërbimet tona.”

“Ne duam të bëjmë të qartë në këtë kohë ne besojmë se shkaku kryesor i këtij ndërprerje ishte një ndryshim i gabuar i konfigurimit,” vazhdoi Janardhan. “Ne gjithashtu nuk kemi dëshmi se të dhënat e përdoruesve janë komprometuar si rezultat i kësaj periudhe joproduktive.”

Detaje të tjera pritet të bëhen publike gjatë ditës së sotme. /Shqip/

ash-ads

Lajme interesante

You may also like