Bosnja padit dy ish-policë serbë për vrasjen e 22 civilëve gjatë luftës

by admin
Spread the love

Policët serbë të Bosnjës të kohës së luftës, Milenko Samardzija dhe Kosta Staniç u akuzuan për pjesëmarrje në vrasjen e 22 civilëve, duke përfshirë gra, fëmijë dhe të moshuar, në zonën e Bijeljinës në shtator 1992.

Prokuroria shtetërore në Sarajevë akuzoi të premten ish-policët Milenko Samardzija, i njohur me pseudonimin Travka ose Zabac, dhe Kosta Staniç, i njohur si Kole, për pjesëmarrje me dëshirë në vrasjen e 22 civilëve boshnjakë në fshatin Balatun, pranë qytetit lindor të Bosnjës, Bijeljina.

“Të pandehurit akuzohen se kanë marrë pjesë, personalisht dhe drejtpërdrejt, në të shtënat dhe vrasjen e viktimave, më e madhja prej të cilave ishte një grua 72-vjeçare dhe më i vogli një djalë gjashtëvjeçar. Pesë viktima që ishin nën 18 vjeç u vranë në krim”, thuhet në një deklaratë të prokurorisë.

Aktakuza pretendon se në shtator të vitit 1992, të dyshuarit kanë marrë pjesë në largimin me forcë të civilëve nga shtëpitë e tyre, transportimin e tyre me kamionë ushtarakë dhe pushkatimin e tyre në brigjet e lumit Drina në fshatin Balatun.

22 viktimat ishin anëtarë të familjeve Sarajliç, Sejmenoviç dhe Malagiç. Pasi u qëlluan, trupat e tyre u hodhën në Drina.

Viktimat nuk kishin marrë pjesë në armiqësi apo operacione ushtarake në asnjë mënyrë, tha prokuroria.

Samardzija akuzohet gjithashtu se ka marrë pjesë, rreth dhjetë ditë para të shtënave, në largimin me forcë dhe të paligjshëm të tre civilëve boshnjakë nga shtëpitë e tyre dhe nga hapësirat publike në stacionin e policisë, ku i ka torturuar dhe abuzuar me ta.

Më pas dyshohet se i ka transportuar në brigjet e lumit Drina në fshatin Balatun, ku ka vrarë personalisht tre civilë duke i qëlluar nga afër.

Aktakuza i është dorëzuar gjykatës shtetërore për konfirmim.

Kjo është aktakuza e dytë që ngrihet për vrasjet në Balatun; e para u konfirmua nga gjykata shtetërore në janar.

Aktakuza e parë akuzonte Zivan Miljanoviç, ndihmës komandant i Stacionit të Sigurisë Publike në Bijeljina, Stevo Bokariç, anëtar i Shërbimit të Sigurimit të Shtetit në Bijeljina, Jovica Petroviç dhe Mirko Simiç, anëtarë të Skuadrës së Ndërhyrjeve në Stacionin e Sigurisë Publike, Goran Sariç, ish-komandant i Brigadës Speciale të Policisë së Republikës Srpska dhe Ljubo Markoviç, Slavenko Koceviç dhe Zvonko Przulj, anëtarë të një skuadre speciale të Ministrisë së Brendshme të Republikës Srpska të njohur si Pahuljice (Flokët e dëborës).

Gjykimi në këtë rast duhej të fillonte më 29 mars, por u shty për shkak se i pandehuri Sariç nuk u paraqit./balkaninsight/

Rruga Press

Lexo lajme interesante

You may also like