BE: Rumania dhe Bullgaria do t’i bashkohen pjesërisht zonës Shengen nga 31 marsi

by admin
Spread the love

Bullgaria dhe Rumania do t’i bashkohen pjesërisht zonës Shengen nga fundi i marsit, njoftoi sot Këshilli i Bashkimit Evropian.

27 vendet anëtare të BE-së ranë dakord unanimisht për heqjen e kontrolleve kufitare ajrore dhe detare midis dy vendeve nga 31 mars 2024, sipas një njoftimi për shtyp. Data specifike u zgjodh sepse korrespondon me kalimin nga linjat dimërore në ato të planifikuara për verën nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), sqarohet.

“27” do të duhet të marrë një vendim të ri për të zgjedhur datën e heqjes së kontrolleve në kufijtë tokësorë të Rumanisë dhe Bullgarisë, thuhet në njoftimin për shtyp të Këshillit të BE-së, organ që përfaqëson Vendet anëtare të Bashkimit Evropian Komisioni Evropian përshëndeti vendimin, i cili erdhi pas të paktën 12 vitesh negociata. “Kjo shënon një moment historik për Bullgarinë dhe Rumaninë dhe një ditë krenarie të madhe për bullgarët dhe qytetarët rumunë,” tha presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen. Komisioni rikujton se që nga viti 2011 ka konsideruar se këto dy vende ishin gati për t’u bashkuar me zonën Shengen.

Austria kishte vënë veton ndaj saj vitin e kaluar, duke protestuar për rritjen e numrit të emigrantëve të parregullt që mbërrinin në tokën e saj, përpara se të pranonte përfundimisht ta heqë atë në këmbim të garancive.

Sofja dhe Bukureshti ranë dakord të luftojnë më me vendosmëri imigracionin e paligjshëm në një deklaratë të përbashkët të nënshkruar të shtunën me qeverinë austriake. Në të njëjtën kohë, Bullgaria dhe Rumania u zotuan të zbatojnë plotësisht legjislacionin evropian, i cili parashikon që kërkesat për azil të trajtohen në vendin e mbërritjes së emigrantëve. Rumania dhe Bullgaria, anëtare të Bashkimit Evropian që nga viti 2007, nuk ishin pranuar në fund të 2022 në këtë zonë të gjerë, brenda së cilës 400 milionë njerëz mund të udhëtojnë lirshëm pa kontrolle kufitare të brendshme.

Zona Shengen për lëvizjen e lirë të njerëzve dhe mallrave u krijua në 1985 dhe përfshin 23 nga 27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian, si dhe Zvicrën, Norvegjinë, Islandën dhe Lihtenshtajnin.


Top Channel

You may also like