Avokati i shkathët zviceran e liron kosovarin nga akuzat

by admin
Spread the love

Të bëhej baba nuk e kishte vështirë, por gjetja e një pune ishte e paparamendueshme: Një kosovar 34-vjeçar është dashur të përgjigjet para Gjykatës së Qarkut në Zurzach për marrjen e paligjshme të përfitimeve të sigurimit të papunësisë. Atij i kanosej edhe dëbimi nga Zvicra

Nuk është e pazakontë që një burrë apo një grua, të akuzuar për marrjen e paligjshme të përfitimeve të sigurimeve shoqërore apo edhe për mashtrim përkatës, të përgjigjet në gjykatë. Së fundmi, në një rast të tillë, Tariku (emër fiktiv) 34-vjeçar është paraqitur përballë gjykatësit individual Cyrill Kramer në Bad Zurzach.

Aty u paraqit me një avokat, pasi për Tarikun prokurori publik kërkoi një dëbim pesëvjeçar nga vendi, përveç një gjobe me kusht prej 5400 frangash dhe një gjobë prej 1200 frangash.
I lindur në Kosovë, Tariku erdhi në Gjermani me prindërit dhe vëllezërit e motrat, në moshën pesëvjeçare, ku familja është natyralizuar prej kohësh. Tariku kishte mësuar një zeje në Gjermani. Kur kompania për të cilën punonte hapi një degë në këtë anë të Rajnës në vitin 2011, Tariku u zhvendos në Zvicër. Një vit më vonë ai ishte i papunë dhe u regjistrua në entin e papunësisë RAV. Që prej nëntorit 2012 Tariku me ndërprerje ka marrë përfitimet e sigurimit të papunësisë, shkruan “Aargauer Zeitung”.

Në vitin 2013 Tariku u takua me maqedonase Mila. Ata u martuan shumë shpejt. I pyetur nga gjykatësi për datën e dasmës, i akuzuari nuk gjeti përgjigje pavarësisht meditimeve të forta. “Ishte 19 maj 2014″, e përkujton Kramer nga dosjet dhe shton: 14 ditë më vonë u bëre baba. Pyetja e drejtpërdrejtë nga goja e gjykatësit “a e dinte gruaja jote?” tingëllon, me gjithë respektin e duhur, mjaft i çuditshëm.

Mirëpo nuk tingëlloi edhe në veshët e Tarikut, sepse më 1 qershor 2014, nuk ishte Mila e sapomartuar ajo që u bë nënë, por Sonja, e cila jeton matanë Rajnës. Tariku padyshim e donte shumë më tepër se sa Mila: Ndërsa martesa me të mbeti pa fëmijë, Sonja i dha dy fëmijë të tjerë deri në vitin 2018.

Vitin e kaluar Tariku dhe Mila u divorcuan, transmeton portali Shtegu. Ai i paguan me përpikëri Sonjës 1 200 euro para për të mbajtur tre fëmijët dhe e sjell treshen në Zvicër për një fundjavë, çdo dy javë. Këtu, babait i bashkohet pasardhësi 13-vjeçar nga Tariku dhe dashuria e tij e humbur prej kohësh, Karina.

Gjykatësi Cyrill Kramer donte të dinte se si shkuan gjërat me dorëzimin e të hollave, pasi Karina në mënyrë eksplicite nuk donte që Tarik ta dinte vendbanimin e saj këtu në rajon. “Ajo ma sjell gjithmonë, por unë e di saktësisht se ku jeton”, shpjegon Tarik. Për djalin, ai Karinës ia transferon 365 franga në muaj.

Prindërit e Tarikut, dy motrat dhe një vëlla jetojnë në Gjermani; një vëlla i dytë jeton dhe punon këtu. Tarik ka edhe një pozicion të përhershëm prej disa muajsh dhe fiton 5 000 franga të mira në muaj. Punëdhënësi i dha atij një raport të përkohshëm të shkëlqyer. Mes muajit mars dhe qershor 2018, sigurimet e papunësisë i paguanin 34-vjeçarit pak më shumë se 9 mijë franga, ndërsa Tarik kishte punuar përkohësisht në tre kompani të ndryshme në katër muajt dhe kishte fituar gjithsej 8 046,95 franga.

“Në atë kohë, bashkëshortja ime plotësoi përkohësisht formularët e nevojshëm, edhe pse nuk e kuptonte përmbajtjen për shkak të mungesës së njohurive të gjermanishtes. Unë isha në shtyp dhe sapo firmosa. Ishte një gabim dhe padyshim që nuk ishte një qëllim i keq”, thotë Tarik në gjermanishten zvicerane. Tarik ka shlyer në mënyrë aktive borxhet e tij për një kohë të gjatë. Ai tani ka paguar 6 967,30 CHF të ngarkuara nga fondi i sigurimit të papunësisë – si dhe borxhet e mëparshme tatimore.

Në kërkesën e tij, avokati theksoi se nga njëra anë Tarik kishte njoftuar tre punëdhënësit se ishte i regjistruar në RAV, nga ana tjetër nuk ishte asnjëherë 100 për qind i punësuar. Meqenëse pagat ishin bashkangjitur gjatë periudhës në fjalë, klienti i tij e kishte të vështirë të interpretonte shumat e marra në llogarinë e tij.

“Nga faktet e çështjes del qartë se asnjëherë nuk ka qenë qëllimi dhe synimi i klientit tim që të pasurohet në kurriz të fondit të sigurimit të papunësisë”, thotë ai. Fakti që formularët ishin plotësuar gabimisht ishte marrëzi e pakujdesshme, por ligjërisht asgjë më shumë se një shkelje. “Duhet të shpallet pafajësia për një padrejtësi kaq të vogël”.

Gjykatësi Cyrill Kramer e ndoqi kërkesën e avokatit mbrojtës dhe e liroi Tarikun nga fajësia dhe dënimi:

“Akuza e mashtrimit nuk zbatohet sepse nuk është hartuar veprimtaria mashtruese dhe nuk është provuar qëllimi për pasurim”.

Lexo lajme interesante

You may also like