Armiqësia e përjetshme e ultranacionalistëve dhe hebrenjve ultra-ortodoksë – Shqip

by admin
Spread the love

Një artikull në gazetën izraelite Haaretz trajtoi çështjen e dy ndryshimeve interesante që kanë ndodhur nga efekti i luftës së Izraelit në Rripin e Gazës. Së pari, interesi ndërkombëtar për Holokaustin e kryer nga Gjermania naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore është zvogëluar; së dyti, konfliktet kanë shpërthyen përsëri midis ultranacionalistëve dhe hebrenjve ultra-ortodoksë.

Kolumnisti izraelit B. Michael thekson se pikëpamja e botës për Holokaustin ka ndryshuar gjatë tetë muajve të luftës “të përgjakshme” që po zhvillohet në Rripin e Gazës.

Kulmi i “tmerrit”, siç e quajti autori, u manifestua në përdorimin e Holokaustit për qëllime të tjera, kur një nga avokatët izraelitë u ftua për t’u bashkuar me gjykatën e specializuar në Hagë, jo sepse ai ishte një gjeni ligjor, por sepse i mbijetoi Holokaustit kundër hebrenjve .

Michael vuri në dukje se një numër në rritje njerëzish – duke përfshirë gjyqtarë ndërkombëtarë dhe politikë, gazetarë dhe humoristë, si dhe krerë qeverish – nuk hezitojnë më ta trajtojnë Izraelin “siç meriton të trajtohet, pa frikë nga Holokausti dhe pa favorizim”, por me synimin për ta ndihmuar në “kohë telashesh” duke dënuar veprimet e tij kur ai të jetë i lirë nga çdo kufizim ligjor dhe moral.

Ai beson se kjo nuk është e keqe, në fakt është e mirë dhe inkurajuese dhe e dobishme për shëndetin e vendit, sipas përshkrimit të tij, duke shtuar se kjo mund të çojë në humbjen e rolit të viktimës, të cilin Izraeli ka e luajtur me “pasion” të madh.

Holokausti si mbulesë

E gjithë kjo ka edhe një anë pozitive, beson autori, dhe ajo është se pasi Izraeli të ndalojë së fshehuri pas Holokaustit, ai do të qëndrojë në këmbë dhe do të shikojë në pasqyrë për t’u përballur me veprimet e tij.

Më pas autori kalon te ndryshimi i dytë në skenën izraelite, përkatësisht rishfaqja e konfrontimeve historike midis dy kampeve radikale, të dyja të tendencave fetare, përkatësisht fundamentalistëve fetarë dhe ekstremistëve kombëtarë. “Është sigurisht diçka që duhet përshëndetur”, beson ai.

Edhe pse konfliktet mes partive radikale fetare dhe partive fetare nacionaliste ekstremiste kanë zier prej disa kohësh, ato tani kanë arritur në një “pikë vlimi” pas vendimit të Gjykatës së Lartë të Izraelit në lidhje me ligjin e rekrutimit. Konkretisht, kërkuesit kërkuan që ligji të zbatohej për të gjithë meshkujt që i përkasin hebrenjve ultra-ortodoksë (Haredi) që kanë mbushur moshën e rekrutimit.

Një “degë e thatë”

Knesset i Izraelit votoi të hënën mbrëma për të vazhduar ligjin e rekrutimit të prezantuar në seancën e mëparshme të parlamentit, të cilin kryeministri Benjamin Netanyahu kërkoi ta miratonte për të përjashtuar Haredi-n nga shërbimi ushtarak.

Michael tha se ishte i lehtësuar që pas disa vitesh aleance midis partive radikale fetare dhe homologëve të tyre fetarë ultra-nacionalistë, të ndërthurur me shtrembërime reciproke të vlerave, dy grupet fetare po luftojnë përsëri njëri-tjetrin.

Ai shtoi me sarkazëm se “Zoti i ka bekuar” këto dy kampe me “armiqësi të përjetshme”, duke i përshkruar ultranacionalistët fetarë si “një mutacion i destinuar të bjerë nga pema e judaizmit si një degë e thatë”. /tesheshi.com/

You may also like