Apple, Meta dhe ByteDance po kundërshtojnë cilësimin si “gatekeeper” nga Bashkimi Evropian

by admin
Spread the love

Apple i është bashkuar Meta dhe ByteDance për të kontestuar cilësimin e platformave të tyre si “gatekeepers” nën Aktin e Tregjeve Dixhitale të BE-së (DMA).

Legjislacioni i lejon rregullatorët të përcaktojnë shërbimet e rëndësishme ose platformat e përdorura gjerësisht të kompanive si “gatekeepers”, ose mjaftueshëm të mëdhenj dhe të fuqishëm për të vepruar si një pengesë midis bizneseve dhe klientëve, të cilët më pas mund t’i gjobisin për sjellje të ndaluara.

Aktualisht DMA ka cilësuar si “gatekeepers” 22 shërbime të drejtuara nga gjashtë kompani të mëdha teknologjike (Apple, Microsoft, Google Alphabet, Meta, Amazon dhe TikTok i ByteDance). Ligji inkurajon konkurrencën miqësore ndaj konsumatorit, duke i penguar bizneset të vendosin kushte të padrejta ndaj klientëve.

Gjykata e Drejtësisë e BE-së postoi të premten në X në lidhje me kundërshtimin zyrtar të Apple, duke njoftuar se prodhuesi i iPhone ishte bashkuar me Meta dhe ByteDance për të kundërshtuar vendimet e saj. Edhe pse detajet e ankesës nuk janë publike, Bloomberg News raportoi javën e kaluar se Apple do të kontestonte cilësimin si “gatekeeper” të App Store dhe iMessage. Kompania tha këtë javë se së shpejti do të mbështesë RCS në iPhone, duke hequr potencialisht një nga pikat më të forta ku BE mbështetej për të bërë këtë cilësim.

Microsoft dhe Google thuhet se kanë pranuar një cilësim të tillë nga DMA, ndërsa Meta dhe ByteDance e kundërshtuan atë. Meta pyeti në lidhje me përfshirjen në listë të Messenger dhe Marketplace, duke kërkuar që BE të sqarojë pse shërbimet janë përfshirë. (Meta nuk e kundërshtoi përfshirjen e Facebook, Instagram dhe WhatsApp.)

You may also like