Amazon, kompania e parë publike në botë që humb 1 trilion dollarë në vlerë tregu

by admin
Spread the love

Amazon.com Inc. është kompania e parë publike në botë që humb 1 trilion dollarë në vlerë tregu, për shkak të disa faktorëve si inflacioni në rritje, politikave shtrënguese monetare dhe përditësimeve zhgënjyese të fitimeve, të cilat shkaktuan rënie historike të aksioneve këtë vit.

Aksionet e shoqërisë së e-commerce dhe cloud ranë me 4.3% të mërkurën, duke e ulur vlerën e saj të tregut në rreth 879 miliardë dollarë, nga shifra rekord 1.88 trilionë dollarë në korrik 2021.

Amazon dhe Microsoft Corp. kanë gjithnjë kokë më kohë në garën për arritjen e këtij rekordi, ku prodhuesi i software Windows ka humbur 889 miliardë dollarë nga kulmi i nëntorit 2021.

Pesë kompanitë e para teknologjike amerikane sa u përket të ardhurave kanë humbur këtë vit thuajse 4 trilionë dollarë në vlerë tregu.

Shitësi më i madh online me pakicë në botë e ka kaluar këtë vit duke iu përshtatur ngadalësimit të fortë të rritjes së e-commerce, ndërsa blerësit u janë rikthyer zakoneve të para pandemisë.

Aksionet e saj kanë rënë me thuajse 50% për shkak të ngadalësimit të rritjes, rritjes së kostove dhe rritjes së normave të interesit.

Që nga fillimi i vitit, pasuria e bashkëthemeluesit Jeff Bezos është zvogëluar me 83 miliardë dollarë, në 109 miliardë, sipas të dhënave të Bloomberg.

Muajin e kaluar, Amazon parashikoi rritjen më të ngadaltë të të ardhurave për një tremujor festiv në historinë e kompanisë, duke qenë se blerësit po kufizojnë shpenzimet, për shkak të paqartësive ekonomike.

Për këtë arsye, vlera e tregut e kompanisë është nën 1 trilion dollarë për herë të parë nga bumi i aksioneve në sektorin e teknologjisë, i nxitur nga pandemia më shumë se dy vite më parë.

/ Bloomberg

Lexo lajme interesante

You may also like