Ahmeti: Refuzimi i shtrirjes së gypave për gaz na bën të varemi në Serbinë për energji elektrike

by admin
Spread the love

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, ka thënë se mospërzgjedhja e projektit të MCC’së për gazin ka të bëjë me cenim të sigurisë nacionale.

Ahmeti, me anë të një postimi në ‘Facebook’, ka thënë se dështimi i shtrirjes së infrastrukturës do ta bëjë Kosovën më të varur ndaj Serbisë për kah aspekti i energjisë elektrike.

“Dështimi i termocentralit të ri dhe refuzimi i shtrirjës së gypave për gas në gjithë Kosovën, na bën të varur në përqindje të rrezikshme nga energjia elektrike nga Serbia ose përmes Serbisë që e bën Serbinë me fuqi të panevojshme në Kosovë”, ka thënë i pari i Prishtinës.

Kryetari i kryeqytetit ka thënë se edhe po të dojë Kosova t’i rikthehej një projekti për gazin do të kishte shumë më shumë kosto.

Kujtojmë se Qeveria e Kosovës ka kërkuar informacione shtesë nga MCC-ja për projektin gazsjellësit. Ministrja ka thënë se një gjë të tillë e kanë bërë për të qenë në gjendje të marrin një vendim të mirinformuar për një projekt të tillë.

Ndërkohë Qeveria e Kosovës, siç ka treguar ministrja Rizvanolli, ka vendosur që të ecë përpara në projektet e propozuara nga MCC-ja, por që kanë më shumë siguri e që kontribuojnë në tranzicionin energjetik të Kosovës.

Postimi i plotë:

Debati i gasit është i shtruar gabimisht.

Nuk është çështja a je pro apo kundër Amerikës por çka bën ky vendim për Kosovën. Siguria energjetike është çështje e sigurisë nacionale.

Dështimi i termocentralit të ri dhe refuzimi i shtrirjës së gypave për gas në gjithë Kosovën, na bën të varur në përqindje të rrezikshme nga energjia elektrike nga Serbia ose përmes Serbisë që e bën Serbinë me fuqi të panevojshme në Kosovë.

Pra kostoja është e nënvlerësuar sepse nuk përfshin rëndësinë e sigurisë.

P.S. Projekti i gasit nuk ishte për blerjen e gasit por parashihte shtrirjen e infrastrukturës për gas në krejt Kosovën që të na jep mundësine të vendosim se a bljemë gas apo energji nga burimet tjera. Projekti përfshinte një grant 200 milion nga ShBA e 97 milion kredi nga BERZH.

Kjo mundësi është humbur. Tash në qoftë se duam të bëmë të njejtem gjë do të jetë shume e shtrenjtë dhe goxha e vështirë me u lidh me TAP. Gasi kushton më lirë se qymyri, ka rezerva të mjaftueshme si dhe ka mesatarisht 50 përqind më pak emitime të gaseve se qymyri.

Lexo lajme interesante

You may also like