Ageler: Edhe pse jeni në rrugën drejt BE, korrupsioni vazhdon të pengojë përparimin

by admin
Spread the love

Shtetet e Bashkuara të Amerikës e kanë mbështetur vazhdimisht qëllimin e Maqedonisë së Veriut për të qenë një vend i mirëqeverisur, demokratik, duke ofruar mundësi të barabarta për të gjithë qytetarët e saj, që nga pavarësia në vitin 1991. Fokusi sot është në përmirësimin e produktivitetit ekonomik, inkurajimin e të rinjve për të marrë një rol aktiv në të ardhmen e vendit dhe reduktimin e korrupsionit. Edhe pse po ecën në rrugën drejt BE-së, korrupsi

Këtë e theksoi ambasadorja amerikane Anxhela Ageler në një fjalim në manifestimin në Shkup me rastin e 30 vjetorit të partneritetit USAID-Agjencia Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar me Maqedoninë e Veriut. Ajo theksoi se gjatë tre dekadave të fundit, marrëdhënia me vendin ka evoluar në një partneritet dhe aleancë strategjike dhe tani, thotë ajo, ne punojmë së bashku si partnerë të barabartë – dhe miq – për të krijuar dhe zbatuar së bashku zgjidhje lokale dhe për të sjellë zhvillim të qëndrueshëm dhe ndryshime pozitive.

“Tani ne fokusohemi më shumë në udhëheqjen dhe investimin tuaj në tre fusha kyçe: përmirësimi i produktivitetit ekonomik, inkurajimi i të rinjve për të marrë një rol aktiv në të ardhmen e vendit dhe reduktimi i korrupsionit. Kjo e fundit – ulja e korrupsionit – është e rëndësishme sepse korrupsioni në çdo formë e pengon këtë vend të përparojë ekonomikisht, socialisht, arsimor dhe strukturor, gjë që ne e dimë se mund dhe duhet të vazhdojë ta arrijë. Edhe pse po ndërmerren hapa në rrugën drejt BE-së, korrupsioni vazhdon të pengojë përparimin e Maqedonisë së Veriut duke ngadalësuar rritjen ekonomike dhe duke inkurajuar të rinjtë më të talentuar të vendit që të kërkojnë mundësi jashtë vendit, tha ambasadorja Ageler.

Jemi krenarë që kemi qenë partneri juaj në 30 vitet e fundit, tha Ageler, në të cilën kemi qenë dëshmitarë të ndryshimeve të rëndësishme gjatë kësaj periudhe, por, nënvizoi, ka ende shumë sfida përpara.

“Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të jenë këtu për të mbështetur përpjekjet tuaja dhe unë pres që t’i vazhdojmë këto përpjekje së bashku. Vazhdojmë me partneritetin për një të ardhme më të mirë!”, tha ambasadorja amerikane Anxhela Ageler.

USAID-i shënoi 30 vjetorin me një program kulturo-artistik në tetë qytete të vendit, përmes të cilit u theksua bashkëpunimi me qytetarët e Maqedonisë së Veriut në drejtim të inkurajimit të reformave që ndihmojnë vendin në rrugën drejt integrimeve euroatlantike. Ngjarje të ngjashme janë organizuar në shtatë qytete, ndërsa me manifestimin e sotëm në Shkup përfundojnë aktivitetet me rastin e jubileut.

Që nga hapja e Zyrave të USAID-it në vend në vitin 1992, gjatë 30 viteve të fundit, agjencia amerikane i ka dhënë vendit më shumë se 840 milionë dollarë ndihmë zhvillimore, e cila synonte mbi të gjitha forcimin e arsimit, rritjen ekonomike, demokracisë dhe qeverisjes.

Agjencia e SHBA-së për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) u krijua më 3 nëntor 1961, me miratimin e Aktit për ndihmë të huaj nga Kongresi. Ai mblodhi së bashku disa organizata dhe programe ekzistuese të ndihmës së huaj dhe transformimi u drejtua nga Presidenti Xhon F. Kenedi. Kenedu i cili pranoi nevojën për të unifikuar zhvillimin në një agjenci të vetme përgjegjëse për administrimin e ndihmës për vendet e huaja për të promovuar zhvillimin social dhe ekonomik.

oni vazhdon të pengojë përparimin e Maqedonisë së Veriut.

You may also like