A keni arritur të 60-at? Eliksiri kundër plakjes që rinovon zemrën, mushkëritë dhe kockat

by admin
Spread the love

Hipoaktiviteti që karakterizon stilin e jetesës moderne ka krijuar probleme të theksuara në shëndetin fizik dhe mendor të individit.

Këto probleme shfaqen më fort tek të rriturit mbi 65 vjeç, për shkak të konsumit biologjik dhe aktivitetit të tyre të reduktuar ditor motorik.

Mosha 60-vjeçare shënon kalimin në pleqëri. Në moshën e katërt përfshihen personat mbi 80 vjeç. Në nivel global ka një rritje graduale të numrit të njerëzve në vitet e 3-të dhe të 4-t të jetës dhe një rënie graduale të numrit të fëmijëve dhe adoleshentëve.

Cilat janë efektet dhe ndryshimet e plakjes në sistemet organike

Degjenerimi i sistemeve biologjike fillon gjatë dekadës së tretë. Shkalla e plakjes ndryshon për çdo individ dhe çdo sistem organesh. Me kalimin e moshës, aktiviteti fizik zvogëlohet, vërehen ndryshime në nivel fizik dhe mendor.

Në sistemin nervor, ka një rënie të numrit të qelizave nervore, rrjedhjen e gjakut dhe oksigjenimin e trurit, një rënie në funksionet dhe aftësitë mendore dhe ndryshime në neurotransmetuesit (p.sh., një ulje e dopaminës).

Në sistemin muskulor vërehet një rënie e masës muskulore (sarkopenia), kapacitetit funksional të muskujve (forca, qëndrueshmëria, fuqia, elasticiteti), tonusi i muskujve dhe ndryshime në gjatësinë e muskujve.

Në sistemin skeletor vërehet ulje e masës kockore, në hapësirën ndërvertebrale disqe ndërvertebrale më të holla, lartësia totale zvogëlohet dhe shfaqet një kifozë e lehtë.

Në sistemin e frymëmarrjes vërehet një dobësim i muskujve të frymëmarrjes, një ulje e elasticitetit të mushkërive, një ulje e numrit dhe një rritje në madhësinë e alveolave, një ulje e intensitetit të kollës, një ulje e Vo2. max dhe ndryshimet në vëllimet e mushkërive.

Në sistemin e qarkullimit të gjakut, vërehet një rritje në madhësinë e zemrës, një rënie në automatikitetin e nyjës sinusale, një rënie në vëllimin e pulsit, një rënie në elasticitetin e enëve dhe një rritje në kohëzgjatjen e tkurrjes kardiake. .

Fizikisht, ka vështirësi në kryerjen e aktiviteteve funksionale të përditshme, një ecje e veçantë dhe një numër i shtuar i rënieve.

Cilat janë efektet e ushtrimeve?

Në sistemin nervor ka një vonesë në degjenerimin e qelizave nervore, një transmetim më të shpejtë të impulseve nervore, një përmirësim në sistemin neurofitik dhe një reduktim të depresionit dhe demencës.

Në sistemin muskulor, ka një përmirësim të kapacitetit funksional të muskujve, një rritje të forcës si rezultat i stimulimit më të mirë nervor, një rritje në vëllimin e muskujve, tonin e muskujve dhe marrjen e O2 në muskuj.

Në indin lidhor prodhohet ind i ri kockor dhe rritet Ca i kockave.

Në sistemin e frymëmarrjes krijohet një lloj frymëmarrjeje më ekonomike (konsum i ulët i energjisë), përmirësim i vëllimeve të mushkërive dhe rritje e VO2max.

Në sistemin e qarkullimit të gjakut ka rritje të elasticitetit të arterieve, përmirësim të qarkullimit venoz dhe ulje të ritmit të zemrës në pushim.

Në sistemin lokomotor përmirësohet aftësia e vetëkujdesit, ekzekutimi i lëvizjeve të shpejta dhe komplekse, ekuilibri dhe parandalimi i rënieve.

Përveç kësaj, ka një ulje të yndyrës në trup, kolesterolit, faktorëve përgjegjës për shkaktimin e sëmundjeve, rritje të jetëgjatësisë mesatare dhe një ndjenjë euforie mendore.

Cilat janë karakteristikat e ushtrimeve të duhura dhe të sigurta?

▪ Vlerësimi i saktë, kontrollimi i shenjave vitale para stërvitjes

▪ Shmangia e ushtrimeve në temperatura ekstreme

▪ Veshje sportive

▪ Shmangia e ushtrimeve në rast lodhjeje intensive

▪ Shmangia e aktiviteteve të rrezikshme (shpejtësi të mëdha, gjunjëzim, mbështetje në njërin ekstremitet të poshtëm, lëvizje në pozicione ekstreme)

▪ Frekuenca e aplikimit: 3-4 herë në javë

▪ Kohëzgjatja e ushtrimit: 45 – 60 min

Cilat lloje të ushtrimeve janë të përshtatshme

-Aktivitete aerobike me kohëzgjatje: 20 – 30 min, me një metodë ushtrimesh konstante dhe një rritje graduale të intensitetit dhe kohëzgjatjes. Ato dallohen nga: aktivitete aerobike në ambiente të mbyllura që ofrojnë më shumë mbrojtje dhe siguri dhe zakonisht kryhen me makineri të tilla si biçikletë stacionare, rutine, kërcim etj dhe aktivitete aerobike në natyrë, ku nevojitet vëmendje e veçantë për të moshuarit si: çiklizëm, ecje, vrapim, golf etj.

– Aktivitete anaerobe me pushime. Dallohen në:

a) ushtrime me peshë, ku preferohet tkurrja koncentrike me shpejtësi mesatare. Për të rritur forcën e muskujve, rekomandohen 3 grupe me 12 përsëritje, ndërsa për fillestarët 2 grupe me 10 përsëritje. Për të rritur qëndrueshmërinë 3 grupe me 15 përsëritje. Ngarkesa mund të rritet me 5% në javë

b) ushtrime gjimnastike të kryera në këmbë dhe ulur, me përdorimin popullor të shufrës ose topit dhe para ushtrimeve të mbajtjes së peshës;

c) ushtrime funksionale si ushtrimet e ecjes, ushtrimet funksionale të gjymtyrëve të sipërme, kërcimet dhe kombinimi i sipër.

d) ushtrimet në karrige, është një metodë ushtrimi veçanërisht e sigurt me aplikim të gjerë tek të moshuarit.

-Ushtrime të frymëmarrjes që përfshijnë:

j) pozicionet dhe ushtrimet relaksuese,

i) sinkronizimin e frymëmarrjes dhe kombinimin e ushtrimeve të frymëmarrjes me kinesioterapinë.

-Tendosja: Preferohet tendosje aktive dhe kryesisht vetë-shtrirje duke shmangur shpejtësitë e larta dhe rregullimet në pozicionet e shtrirjes. Zakonisht çdo muskul i jepen 2-5 përsëritje dhe me pushim: 5-10 sekonda ndërmjet tyre. Për rezultate të jashtëzakonshme, është e dëshirueshme të ruani pozicionin përfundimtar për 60 sekonda.

– Tai chi është një program ushtrimesh ideale dhe gjithëpërfshirëse për të moshuarit me efekte pozitive në të gjithë trupin. Ushtrimet përfaqësojnë lëvizje të elementeve natyrore dhe arteve marciale të lashta kineze dhe janë të lehta për t’u kryer.

-Yoga përfshin ushtrime që stërvitin të gjithë trupin dhe ushtrime relaksimi. Preferohen ushtrimet që nuk mbingarkojnë kyçet dhe sistemin miotendinoz.

-Ushtrime në një pishinë me infrastrukturë të përshtatshme logjistike dhe kushte ushtrimore (lagështia, temperatura etj.), respektimi i higjienës së zonës.

Për ushtrime te të moshuarit jo të shëndetshëm, janë të vendosura:

-Ndryshime në kohëzgjatjen, intensitetin e programit dhe llojet e ushtrimeve

-Në sëmundjet e frymëmarrjes preferohen aktivitetet aerobike

-Në pacientët neurologjikë, qëllimi është rikualifikimi i aktiviteteve themelore funksionale

-Në sëmundjet kardiovaskulare indikohet intensitet më i ulët, shmangie e ushtrimeve izometrike, ushtrime intensive me peshë, kohë më të gjatë rikuperimi.

Ndërprerja e ushtrimeve imponohet në rast të rritjes së tepërt të rrahjeve të zemrës dhe shfaqjes së zbehjes, marramendjes, gulçimit, marramendjes, lodhjes intensive, djersitjes intensive dhe vjelljes.

Mosha, duket se nuk është një faktor ndalues. Mbi të gjitha, kërkohet një prirje për një cilësi të mirë jete. Ushtrimi është ilaçi më i mirë kundër të gjitha aspekteve negative të plakjes.


Top Channel

You may also like