5 këshilla për të qëndruar të shëndetshëm mendërisht – Shqip

by admin
Spread the love

Ashtu si shëndeti juaj fizik, shëndeti mendor luan një rol kryesor në jetën tuaj. Prania e një sëmundjeje mendore mund të ndikojë në jetën tuaj të shëndetshme duke shkaktuar probleme që lidhen me jetën tuaj shoqërore, shkollë ose punë. Gjendja mendore mund të jetë e rrezikshme si disa sëmundje kronike dhe kështu ka nevojë për parandalim në vend që ta kuroni atë.

Cilat janë truket dhe këshillat që mund të përdorni për të ruajtur shëndetin tuaj mendor?

1. Programoni një aktivitet fizik në rutinën tuaj – Përfshirja e ushtrimeve fizike në rutinën tuaj mund të jetë një plan trajtimi për sëmundje mendore si ankthi. Hulumtimet kanë treguar se përfshirja në aktivitet fizik mund të zvogëlojë simptomat e ankthit. Me një larmi aktivitetesh fizike për të zgjedhur, ju mund të parandaloni që këto sëmundje mendore të ndikojnë në kujtesën tuaj dhe të fitoni një trup të aftë dhe të shëndetshëm. Ju filloni duke nisur ditën për të paktën 30 minuta në ditë për çiklizëm, ngjitje, vrapim, etj.

2. Filloni një ditë me një filxhan kafe të nxehtë – Sipas studimit, kafeina e pranishme në kafe është e lidhur me një rrezik të zvogëluar të depresionit. Ndoshta kjo mund të jetë një arsye tjetër për të dashur kafen. Kështu, rekomandohet të merrni një filxhan kafe të nxehtë për të filluar ditën tuaj. Përveç shkak të përfitimeve  shëndetësore, duhet të pini edhe një sasi të madhe kafe çdo ditë.

3. Hani shëndetshëm – Konsumimi i ushqimit të shëndetshëm është thelbësor për shëndetin tuaj. Siç sugjeron studimi, dieta juaj duket se është e lidhur ngushtë me rrezikun e sëmundjes mendore. Edhe pse oraret tona të përditshme mund të jenë mjaft të fiksuara, provoni sa të jetë e mundur të hani ushqim të shëndetshëm, d.m.th., drekë, darkë. Kur konsumoni ushqime të shëndetshme në mënyrë të rregullt, shanset janë që të zvogëloni rrezikun e shëndetit mendor.

4. Provoni diçka të re – Gjithmonë duhet të qëndroni në rutinën tuaj pavarësisht nga orari juaj i ngushtë. Provoni të gatuani recetën ekzotike, të bëni vizatime ose të zbukuroni kopshtin tuaj. Mësoni të mos kufizoni veten sa herë që ka mundësi; ju gjithashtu mund të filloni të bëni atë gjë që ju keni dëshirë ta bëni me vite.

5. Përmirësoni jetën tuaj shoqërore – Thirrni një mik, me të cilin nuk jeni parë për shumë kohë, ose takoni nënën tuaj para se të shkoni në punë dhe uroni një ditë të mbarë. Organizoni një festë në shtëpi me familjen ose miqtë tuaj për të festuar së bashku. Thirrni partnerin tuaj dhe tregojini atij se sa shumë kujdeseni dhe i doni ata.

You may also like