30 orë bisedime/ BE arrin marrëveshjen kryesore për tregun e karbonit

by admin
Spread the love

Pas gati 30 orësh bisedime negociatorët e Bashkimit Evropian arritën një marrëveshje herët të dielën për rregullimin e tregut të karbonit të bllokut, mjeti kryesor i politikës së bllokut për të luftuar ngrohjen globale, tha presidenca çeke e BE-së dhe Këshilli Evropian.

“Marrëveshja do të na lejojë të përmbushim objektivat klimatike brenda sektorëve kryesorë të ekonomisë, duke u siguruar që qytetarët dhe mikro-ndërmarrjet më të cenueshme të mbështeten në mënyrë efektive në tranzicionin klimatik”, tha në një deklaratë ministri çek i mjedisit Marian Jurecka. .

Deri në këtë moment, ishte në rrezik aftësia e BE-së për të kontribuar në përpjekjet globale për të luftuar ndryshimet klimatike dhe për të arritur objektivin e saj për të ulur emetimet neto të gazeve serrë me 55% deri në vitin 2030 krahasuar me nivelet e vitit 1990.

Përmbushja e këtij qëllimi do të kërkojë që tregu i karbonit të BE-së të reformohet për të ulur më shpejt emetimet, gjë që e bën duke kërkuar që rreth 10,000 termocentrale dhe fabrika të pajisen me një leje për CO2 kur ato ndotin.

Negociatorët ishin në mosmarrëveshje rreth asaj se sa shpejt duhet t’i jepnin fund lejeve pa CO2 që BE u jep industrive për t’i mbrojtur ato nga konkurrenca e huaj.

Ata gjithashtu dakord të rrisin objektivin e përgjithshëm për të ulur emetimet në sektorët e mbuluar nga Sistemi Evropian i Tregtisë së Emisioneve në 62% deri në vitin 2030.


Top Channel

Lexo lajme interesante

You may also like