Mjeku izraelit: e pathëna për trajtimin e të sëmurëve rëndë COVID

Pika më e rëndësishme në trajtimin e pacientëve me COVID-19 të rëndë është trajnimi profesional i ekipeve mjekësore në njësitë e kujdesit intensiv, tha mjeku izraelit Eyal Leshem.

Dr. Leshem është një specialist në sëmundjet infektive dhe mjekësinë e brendshme në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Tel Aviv dhe primari i Qendrës Mjekësore Sheba, një nga spitalet më prestigjioze në botë.

Ai tregon se nga diskutimet e shumta mbi përdorimin e aparateve të frymëmarrjes, një çështje kryesore shpesh lihet jashtë.

“Dhe kjo është rëndësia e trajnimit të personelit mjekësor që trajton pacientë me COVID-19 të rëndë. Për të trajtuar në mënyrë efektive një pacient që vuan nga një formë e rëndë e sëmundjes dhe i cili është në një aparat respirator, keni nevojë për një ekip me të vërtetë profesional në njësitë e kujdesit intensiv. Ata duhet të jenë mjekë dhe infermierë që janë ekspertë në mjekësinë e brendshme dhe kujdesin intensiv”, thotë Leshem.

I udhëzuar nga përvoja e spitalit të tij, Leshem thekson se ata bënë një punë të shkëlqyeshme në Izrael në fillim të pandemisë në lidhje me përdorimin e aparateve të frymëmarrjes.

“Në fillim të pandemisë së vitit të kaluar, kishim mijëra respiratorë mekanikë, por ato burime që na mungonin ishin mjekë dhe infermierë. Ju mund të vendosni një person me COVID-19 në një aparat respirator, por nëse nuk keni staf profesional atëherë nuk do të ketë shumë efekt. Këta janë pacientë shumë kërkues për t’u trajtuar”, shpjegon Dr. Leshem.

 “Pra, nga njëra anë, kishim nevojë për teknika të përparuara të ventilimit mekanik për pacientët. Por ajo që gjetëm gjithashtu është se pacientët me forma të rënda, zemra dhe mushkëritë e të cilëve tashmë kanë filluar të dështojnë, duhet të vendosen në një makinë ECMO”, thotë eksperti izraelit.

Pajisja ECMO përdoret për oksigjenimin e membranës ekstrakorporeale dhe është lloji më i përparuar i pajisjes për mbështetjen e jetës. Kjo pajisje tërheq gjakun nga trupi dhe e çon atë përmes tubave në një pjesë të makinës të quajtur kolokialisht “mushkëri artificiale” ku gjaku pastrohet nga dioksidi i karbonit dhe pasurohet me oksigjen, pas së cilës gjaku kthehet në trup.

Dr. Leshem tregon se pajisja ECMO është më e rëndë për t’u përdorur sesa një aparat respirator mekanik dhe kërkon akoma më shumë ekspertizë.

“Në fillim të pandemisë, ne vendosëm pacientë në aparate për frymëmarrje, por ata po vdisnin sepse nuk kishim pajisje të mjaftueshme ECMO”, shpjegon Dr. Leshem.

Ai theksoi rëndësinë e një alokimi të mirë të burimeve në trajtimin e pacientëve që vuajnë nga forma të rënda të sëmundjes, duke thënë se çështja më e rëndësishme është personeli i mjaftueshëm profesional.

 “Pasi të dini numrin e punonjësve shëndetësorë dhe numrin e shtretërve në kujdesin intensiv, hapi tjetër është krijimi i një algoritmi që do të përcaktojë se cilët pacientë do të lidhen me ventilimin mekanik. Për shembull, për pacientët shumë të vjetër, të cilët nuk kanë një shans i madh për shërim edhe nëse i vendosni në aparate për frymëmarrje mekanike, është më mirë t’i vendosni në kujdesin paliativ”, thotë Dr. Leshem.

Duke folur për ndryshimet midis aparateve të frymëmarrjes të përdorura në lloje të ndryshme të rasteve të kujdesit intensiv, ai tha se ekzistojnë versione më të përparuara të aparateve të frymëmarrjes që nuk janë të njëjtat që përdoren për pacientët me trauma.

“Për të mos hyrë në detaje profesionale, ndryshimi kryesor është se me llojin më të përparuar të aparatit të frymëmarrjes ekziston një mundësi e zvogëluar e dëmtimit të mushkërive, dhe kjo është diçka që duhet ta shmangim me çdo kusht në pacientët që vuajnë nga format e rënda të sëmundjes,” paralajmëron ai.

I pyetur se sa shpesh përdoren respiratorët jashtë pandemisë, Leshem tha se numri i pacientëve që kanë nevojë për një aparat respirator është rritur ndjeshëm.

“Unë nuk mund të flas për qendra të tjera mjekësore, por në Sheba, e cila ka një kapacitet prej dy mijë shtretërish, rreth 50 pacientë u vunë në aparate për frymëmarrje mesatarisht në një ditë, kjo para pandemisë. Gjatë pandemisë, ky numër u rrit me 20 pacientë,” thotë ai.

Lesham arriti në përfundimin se në trajtimin e formave të rënda të COVID, është më e rëndësishme që pacientët të vendosen në respiratorë mekanikë bazuar në indikacione të qarta.

“Ne nuk e dinim se si të merreshim më mirë me pacientët, por tani kemi zhvilluar protokolle që kanë bërë të mundur uljen e vdekshmërisë nga format e rënda të sëmundjes me ndihmën e aparateve të frymëmarrjes dhe aparateve ECMO”, përfundon ai. /tesheshi

About admin

Check Also

OBSH: Varianti indian i COVID-19, shqetësues për mbarë globin!

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se varianti B.1.617 i koronavirusit, i identifikuar për herë të …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *