Kina ‘e ka në dorë’ Europën

Panele diellore. Turbinat e erës. Bateritë dhe motorët e automjeteve elektrike. Këto janë vetëm katër nga gjërat që kanë nevojë për një ose më shumë nga një grup mineralesh të njohur si toka të rralla. Rastësisht, këto janë gjithashtu katër nga gjërat në të cilat BE po bazon të ardhmen e saj. Dhe nuk prodhon pranë asnjë prej këtyre tokave kritike të rralla.

Ashtu si litiumi, toka e rralla janë të bollshme. Depozitat mjaft të mëdha për të dhënë kuptim ekonomik, megjithatë, gjenden vetëm në një numër të kufizuar zonash në të gjithë botën, me depozitat më të mëdha të zbuluara deri më tani në Kinë. Eksportet e rralla të tokës janë një biznes fitimprurës për ekonominë më të madhe të Azisë, ku ajo ka vendosur praktikisht dominimin e botës. Dhe ky dominim nuk është një lajm i mirë për Evropën ose Shtetet e Bashkuara, për këtë çështje.

Në vitin 2020, Kina minoi 140,000 tonë tokë të rralla. Shtetet e Bashkuara ishin një e dyta me një prodhim prej 38,000 ton, dhe Burma ishte e treta me 30,000 ton. Evropa as nuk figuron në listën e prodhuesve të tokave të rralla globalisht.

“Evropa varet shumë nga importet e tokave të rralla nga Kina. Kina ka burime shumë të mëdha dhe me cilësi të mirë të elementeve të rralla të tokës. Kina ishte me fat në këtë rast,” tha një akademik nga Universiteti Teknik i Athinës vitin e kaluar për Euronews. Në një përpjekje për të zvogëluar atë varësi, Bashkimi Evropian hartoi një plan veprimi për të rritur prodhimin vendas të tokave të rralla.

Plani i veprimit renditi kërkimin dhe zhvillimin e metodave të reja të minierave dhe përpunimit, financimin e qëndrueshëm të projekteve të reja minerare dhe mundësitë e riciklimit midis hapave që duhen ndërmarrë për të zvogëluar varësinë e rrallë të tokës nga Kina. Ajo gjithashtu çoi në krijimin e një Aleance Evropiane të Lëndëve të para për të promovuar bashkëpunim të gjerë për rritjen e prodhimit evropian të tokës së rrallë. Megjithatë, e gjithë kjo, tani për tani, është më shumë bisedë sesa veprim.

Ndërkohë, një kompani minerare bëri një zbulim në Norvegji që mund të shkonte shumë drejt uljes së varësisë së Evropës nga Kina. Ndoshta depozita më masive e fosfatit në botë, zbulimi i Norge Mining në Norvegjinë Jugperëndimore nuk përmban vetëm fosfat, i cili është në listën e materialeve kritike të BE, por edhe vanadium dhe titan të domosdoshëm për baterinë.

Ky zbulim me siguri ka marrë duartrokitje nga Brukseli dhe nga selitë e prodhuesve të makinave që po bëhen gati të shkatërrojnë miliona EV, sapo të zgjidhet mungesa e çipit. Sidoqoftë, shanset janë që tokat e rralla norvegjeze të jenë më të kushtueshme se tokat e rralla kineze: në fund të fundit, Kina ka shumicën e këtyre dhe mund të përballojë t’i prodhojë, përpunojë dhe eksportojë ato më lirë se Norvegjia, ku prodhimi sapo po fillon, dhe kostot e fuqisë punëtore janë dukshëm më të larta. Përveç kësaj, një zbulim mund të mos jetë i mjaftueshëm për të siguruar të gjitha tokat e rralla që Evropa do t’i duhet për të bërë ëndrrën e saj të Re të Gjelbër.

Kjo është hera e dytë që Bashkimi Evropian nënvlerëson rëndësinë e furnizimit të brendshëm. Hera e parë ishte kur prodhuesit evropianë të elektronikës dhe prodhuesit e makinave i lejuan vetes të vareshin nga bateritë e rimbushura të importuara. Tani ata po përpiqen ta rregullojnë këtë duke ndërtuar objektet lokale të prodhimit. Por problemi me tokat e rralla është më i madh, Kina thjesht mund të vendosë të ndalojë eksportimin e mineraleve. Krahasuar me atë, kërcënimi që Rusia të fik çezmën e gazit është një shqetësim i vogël, veçanërisht për një kontinent që mbështetet më shumë në erë dhe energji diellore sesa në gaz.

Edhe kërcënimi nuk është vetëm hipotetik. Financial Times raportoi në fillim të këtij muaji, duke cituar burime të paemërtuara, se Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit të Kinës kishte propozuar kontrolle të reja mbi prodhimin dhe eksportin e grupit prej 17 mineralesh të njohur si toka të rralla. Përveç kësaj, zyrtarët qeveritarë kishin pyetur drejtuesit e industrisë se sa keq do të preken kompanitë në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara nga frenimi i eksporteve të tokave të rralla.

Me të drejtë, Shtetet e Bashkuara janë objektivi më i mundshëm nëse Kina vendos ndonjëherë të shkojë nga hulumtimi i temës së bordurave të eksportit të tokave të rralla në zbatimin e tyre në praktikë. Megjithatë, fakti që Pekini ka armën e tokave të rralla dhe mund ta japë atë sipas dëshirës duhet të shkaktojë pagjumësi në Bruksel. Mbi të gjitha, kinezët e kanë bërë atë një herë, në vitin 2010, kur ata ndërprenë furnizimet me toka të rralla në Japoni për një muaj pas ndalimit të një kapiteni anijeje kineze, kujton Bloomberg në një artikull të fundit. Gjatë ndërprerjes së furnizimit njëmujor, dërgesat në Evropë dhe SHBA u prekën gjithashtu, gjë që tregon se sa thelbësore janë bërë tokat e rralla kineze në mbarë botën.

Ajo që është më problematike është se nuk ka asnjë alternativë për këto minerale. Në këtë aspekt, përpjekjet e riciklimit të Evropës kanë kuptim të mirë. Kjo jo vetëm sepse riciklimi mund të sigurojë një prodhim vendor, por sepse eliminon gjithashtu fazën e përpunimit të xeherorit të rrallë me tokë, ku Kina është gjithashtu dominante. Aq dominuese, në fakt, sa toka të rralla të minuara diku tjetër, përfshirë SHBA, dërgohen në Kinë për përpunim sepse Kina ka lehtësi në shkallë të gjerë për ta bërë atë ekonomikisht.

Evropa, sipas vlerësimeve të vitit 2015, ka mjaft rezerva të rralla toke për të qenë të mjaftueshme në furnizimin e tyre. Ose më saktë, do të kishte mjaft për vetë-mjaftueshmëri nëse do të kishte një mënyrë ekonomike për nxjerrjen dhe përpunimin e tokave të rralla që ka. Me sa duket, ajo ende nuk e ka gjetur këtë mënyrë ekonomike.

Deri më tani, Evropa ka qenë e mirë me Kinën. Madje e bëri atë partnerin e saj më të madh tregtar kohët e fundit. Por marrëdhënia e tyre nuk është askund afër një marrëdhënie të barabartë. Sa tingëllon melodramatike, e ardhmja e energjisë së gjelbër të Evropës varet nga një fije. Kjo fije është bërë nga 17 elementët që përbëjnë ato që ne zakonisht i quajmë toka të rralla, dhe është në duart e Kinës.

Nga Irina Slav

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica

Leave a Reply