Çelësi i një jete më të mirë, është ndryshimi! Ja çfarë duhet të bësh!

Mënyra se si i trajtojmë ndryshimet është thelbi i ekzistencës sonë dhe çelësi i lumturisë, veçanërisht në kohën e pasigurtë që po jetojmë tani.

“Jeta është vërshim”, ka thënë Herakliti. Filozofi grek theksoi në vitin 500 para Krishtit se gjithçka po zhvendoset vazhdimisht dhe po bëhet diçka tjetër nga ajo që ishte më parë. Si një lum, jeta rrjedh gjithnjë e më tej, dhe ndërsa ne mund të shkelim nga bregu i lumit në lum, ujërat që rrjedhin mbi këmbët tona nuk do të jenë kurrë të njëjtat që rrodhën edhe një moment më parë. Herakliti arriti në përfundimin se meqenëse natyra e vetë jetës është ndryshimi, t’i rezistosh kësaj rrjedhe natyrore do të thotë t’i rezistosh thelbit të ekzistencës sonë. “Nuk ka asgjë të përhershme përveç ndryshimit,” ka thënë ai.

 

Çelësi i një jete më të mirë, është

Ose, siç ka thënë, romancierja Elena Ferrante kohët e fundit: “Ne nuk duhet të kemi frikë nga ndryshimi, ajo që është tjetër nuk duhet të na frikësojë”. Nëse mund të mësojmë të trajtojmë këtë vërshim të vazhdueshëm, ne mund ta trajtojmë vetë jetën. Që kur njerëzimi ka ekzistuar, shumë artistë, shkrimtarë dhe filozofë të mëdhenj janë ndeshur me nocionin e ndryshimit dhe impulsin tonë për t’i rezistuar atij. “Diçka te ne dëshiron të mbetet një fëmijë… të refuzojë gjithçka të çuditshme”, shkroi psikologu dhe autori i shekullit XX , Carl Jung në “Fazat e Jetës”, duke i bërë jehonë Heraklitit. Për këta mendimtarë, një refuzim për të përqafuar ndryshimin si një pjesë e domosdoshme dhe normale e jetës do të çojë në probleme, dhimbje dhe zhgënjim. Nëse pranojmë që gjithçka ndryshon vazhdimisht dhe në mënyrë kalimtare, thonë ata, gjërat ecin plotësisht më mirë.

Pra, a do të thotë teoria “jeta është vërshim” që ne duhet të japim dorëheqjen në një mënyrë fataliste për të gjitha sfidat, ndryshimet dhe krizat që na jep jeta?

Jo domosdoshmërisht, thotë John Sellars, autor i librit të ri “Mësime në Stoicizëm” dhe lektor i filozofisë në “Royal Holloway”, Universiteti i Londrës. Sipas Sellars, teoria e Heraklitit ka të bëjë më pak me dorëheqjen dhe më shumë me “pranimin”. Ndryshimi është një temë e preferuar e Stoicizmit, një shkollë e filozofisë helenistike (pjesërisht e frymëzuar nga Herakliti) që informohet nga një sistem logjik dhe pikëpamja e tij për botën natyrore. Të jesh “stoik” në imagjinatën popullore do të thotë të durosh mundime pa ankesa, të qeshësh dhe ta durosh atë. Por filozofia është më e larmishme se kaq. Në librin e tij, Sellars thur së bashku mendimet e tre stoikëve, Seneka, Epictetus dhe Marcus Aurelius, duke treguar se si idetë e tyre mund të na ndihmojnë sot.

Stoikët besojnë se asgjë nuk është e qëndrueshme dhe ne duhet të pajtohemi me këtë. Bota natyrore përbëhet nga një seri procesesh që po ndryshojnë, por nëse duam të jetojmë të lumtur me natyrën duhet të jetojmë në harmoni me të. Dhe në fakt, Stoicizmi nuk ka të bëjë vetëm me rezistencën ndaj ndryshimit sesa përballjen me të. Gjithçka ndryshon, pyetja është, a ndryshojmë ne me të?” thotë Sellars. Stoikët thonë se nuk kemi ndonjë zgjedhje, nuk mund ta luftojmë këtë fakt.

 

Kjo ide jehon në të gjithë artin dhe letërsinë. Autorja britanike Virginia Woolf, e cila shkroi një stil të brendshëm që kapi vetë paqëndrueshmërinë e mendimit,shkruante: “Një Un që vazhdon të ndryshojë është një Un që vazhdon të jetojë”. Në një nga veprat e saj më të pazakonta, poezinë- prozë “Valët” (1931), Woolf ndjek ndërgjegjen e gjashtë miqve, duke filluar nga fëmijëria e tyre. Personazhet hyjnë në faza të reja të jetës që janë të mbushura me risi dhe mungesë sigurie. Një zë i rrjedhshëm narrativ zhvendoset në mënyrë delikate midis këndvështrimeve të tyre të ndryshme, pasi të gjithë ata përpiqen në një farë mënyre të përcaktojnë veten e tyre. Woolf i paraqet të gjithë si në një proces të përhershëm të ndryshimit dhe metamorfozës gjatë gjithë historisë, ashtu siç jemi të gjithë në jetë.

Çelësi i një jete më të mirë, është

Ndryshimi ishte një nga fiksimet e Woolf-it. Në romanin e saj, “Orlando” (1928), ajo tregon historinë e një fisniku në kohën e Elizabetës, i cili, në gjysmën e rrugës së romanit, zgjohet kur zbulon se ai është bërë një grua. “Ndryshimi ishte i pandërprerë”, shkruan Woolf në roman, “dhe ndryshimi ndoshta nuk do të pushonte kurrë. Luftime të larta mendimi, zakone që dukeshin të qëndrueshme si guri, zbritën si hije në prekjen e një mendjeje tjetër dhe lanë një qiell të zhveshur dhe yje të freskëta që vezullonin në të.

 

E vetmja e vërtetë e qëndrueshme

A është racionaliteti i ftohtë çelësi për të negociuar ndryshimin? “Qëllimi është të bëjmë një jetë të mirë dhe të lumtur dhe të futemi në vendin e duhur për të provuar një gëzim të vërtetë, jo një emocion të rrafshët”, thotë Sellars. Stoikët këshillojnë të vlerësojnë gjërat tani, por edhe të kuptojnë se ato nuk janë përgjithmonë. “Mos kini frikë nga pasiguria. Në këtë kuptim, Stoicizmi ka paralele të gjera me Budizmin”, shton ai. “Gjërat po ndryshojnë, jetoni në momentin e tanishëm, mos kini lidhje të forta me gjërat e jashtme. Kjo mund të tingëllojë pak e ndjeshme, e ftohtë madje , por nuk është kështu”, insiston Sellars.

 

Çelësi i një jete më të mirë, është

Në romanin e saj spekulues, shkencor-shkencor “Parable of the Sower”(1993), Octavia E Butler paraqet një protagoniste, Lauren, e cila themelon një fe që ajo e quan “Earthseed” dhe e cila ka vizione të ndryshimit si forca animuese e kozmosit. Lauren shënon vizionet e saj si deklarata epigramatike: “Të gjitha ato që ju prekni, ndryshojnë. E gjithë ajo që ju ndryshoni, ju ndryshon. E vetmja e vërtetë e qëndrueshme është ndryshimi. Zoti është ndryshimi “. Ajo gjithashtu bën të njëjtën lidhje midis jetës, ndryshimit dhe natyrës siç bëri Herakliti në teorinë e tij “jeta është vërshimi”. Butler shkruan: “Farë në pemë, pemë në pyll, shi në lumë, lumë në det, ushqim për bletët, bletët për tufë. Nga një, shumë, nga shumë, një. Përgjithmonë bashkimi, rritja, shpërbërja, përgjithmonë ndryshimi. Universi është autoportret i Zotit.

 

Çelësi i një jete më të mirë, është

Dhe vizioni i Lauren për botën është ai ku e mira pushton të keqen dhe ku mirësia pushton mizorinë. Siç vëren autorja amerikane, Rebecca Raphael në një ese për veprën e Butler: “Lauren bashkohet me këto ide të ngjashme me Heraklitin me urdhra etikë për të marrë pjesë mirë dhe për të formuar me vetëdije ndryshimin në të cilin implikohet. Nuk ka asgjë të mbinatyrshme në lidhje me ndryshimin e Tokës, as një providencë dhe as një eskatologji të botës tjetër, kjo është një thirrje për përgjegjësi për modelet zhvendosëse të botës së dikujt.

 

Feja e Lauren, Earthseed, përmban aspekte si të Stoicizmit ashtu edhe të Budizmit. Siç thotë Rafaeli: “Idetë përbërëse të farës së tokës nuk janë të reja. Ka elemente të metafizikës budiste, të formësimit botëror judaik përmes veprimit etik dhe përqendrimit stoik në atë që, sado i vogël, mund të bëjë në të vërtetë në këtë moment. Nuk ka përbuzje për një grup shoqëror ose fetar, por përkundrazi nxit mirësinë në një botë të dhunshme, në mënyrë që të përgatisë njerëzit për jetën në planetet e tjera.

 

Pra, në krizën tonë aktuale, si do të na këshillonin stoikët t’i qasemi ndryshimit, jo vetëm tani, por edhe në të ardhmen, çfarëdo që të ndodhë? “Ne duhet të bëjmë dallimin midis gjërave që janë në kontrollin tonë dhe atyre që nuk janë. Ju mund të izoloheni dhe distancoheni dhe t’i bëni ato gjëra si një veprim i një kujdesi të qetë racional, jo të motivuar nga paniku, frika ose ankthi”, thotë Sellars.

Edhe kjo do te kalojë

Një profet mesjetar i kërkoi një njeriu të mençur një mesazh për ta mbajtur të sigurt. Përgjigja e tij? “Edhe kjo do te kaloje”. Ishte një frazë e përdorur muajt e fundit nga aktori Tom Hanks në lidhje me pandeminë e koronavirusit, dhe është emri i një libri të botuar së fundmi nga psikoterapistja Julia Samuel. Në “This Too Shall Pass: Stories of Change, Crisis and Hopeful Beginnings,” Samuel tregon disa nga historitë e klientëve të saj. “Çdo person që ka ecur nëpër derën time ka pasur një marrëdhënie problematike me ndryshimin”, ka thënë ajo. Ndryshimi është e vetmja siguri e jetës dhe dhimbja është agjent i ndryshimit, ajo të detyron të zgjohesh dhe të shohësh botën ndryshe, dhe shqetësimi prej saj të detyron të shohësh realitetin e vërtetë.

Samueli thotë se kur goditi për herë të parë pandemia aktuale, shumë prej nesh ishin të mpirë, të tronditur dhe të shqetësuar. Ajo zgjodhi frazën “Edhe kjo do të kalojë” për titullin e librit të saj sepse duhet të shkohet me ndryshime dhe kriza për të dalë në anën tjetër. Ju nuk mund të besoni se do të marrë fund ndonjëherë. Në dimër mund të mos besoni se vera do të vijë, por në fakt do të vijë.

Paradoksi që sa më shumë që i lejoni vetes të pranoni se ndryshimi është i pashmangshëm, aq më shumë ka mundësi të ndryshoni dhe të përshtateni. Ndryshimi mund të jetë një motor i përparimit, informon dritare.net.

Çelësi i një jete më të mirë, është

Samueli tregon gjithçka për të pranuar vërshimin e jetës dhe natyrës, dhe për të përballuar ndryshimin më të madh që ka përjetuar ndonjë prej nesh, vdekshmërinë tonë. “Unë mendoj se ajo që nuk shikojmë rritet brenda nesh, kështu që është mirë të bëjmë biseda me njëri-tjetrin për fundin e jetës. Gjërat për të cilat nuk flisni mund t’ju ndjekin dhe gjithçka e bëjnë më të komplikuar. Jeta është e çmuar por është mirë të pranosh që është e kufizuar.”

Ka kaluar më shumë se gjysmë shekulli që nga himni i fuqishëm dhe optimist i të drejtave civile të Sam Cooke “A Change is Gonna Come”. Megjithatë është një këngë që mbetet me kohë si kurrë më parë. Dhe kanë kaluar afro 40 vjet që nga litografia ikonike e Jenny Holzer, me mesazhin e saj: “Ndryshimi është baza e të gjithë historisë, prova e fuqisë”.

 

Kriza aktuale, dhe lufta për barazinë racore dhe shoqërore, i bëjnë fjalët e Holzerit të ndihen edhe më shumë. Dhe me shumë komunitete që tregojnë solidaritet dhe mbështetje, duket se cilësitë si guximi, qëndrueshmëria, dhembshuria, ndjeshmëria, dhe ndjenja e drejtësisë , ende mund të gjenden. Si do të shohim mbrapa në këtë kohë trazirash, ndryshimesh dhe përmbysjesh? A do të dalim nga kjo situatë me një kuptim më të thellë dhe një perspektivë të përmirësuar mbi njerëzimin, përparësitë dhe vlerat tona?/M.M-dritare.net

Leave a Reply