Studimi / Intoleranca fetare shkaku kryesor i diskriminimit, kombësia më pak rëndësi

Feja është “kufiri i fundit” i paragjykimeve personale, me qëndrimet ndaj besimit që krijojnë perceptime negative më shumë sesa etnia ose kombësia, thotë një raport.

“How We Get Along’, një studim dy-vjeçar i diversitetit nga Instituti Woolf, konkludon se shumica e njerëzve janë tolerantë ndaj atyre me prejardhje të ndryshme etnike ose kombëtare, por shumë kanë qëndrime negative të bazuara në fe.

Feja është një “vijë e kuqe” për shumë njerëz thotë studimi – bazuar në një sondazh të 11,700 të rriturve në Angli dhe Uells. Kjo është veçanërisht e veçantë në rastin e muslimanëve.

Pothuajse tre të katërtat e të anketuarve jo-zi ose aziatikë thanë se do të pranonin një të afërm të martohej me një person të zi apo aziatik, por vetëm 43% ishin të kënaqur me një të afërm nëse do të martohej me një mysliman.

Myslimanët ishin më shpesh subjekt i qëndrimeve negative krahasuar me grupe të tjera besimi, por ishin gjithashtu grupi që ka më shumë të ngjarë të mbante qëndrime negative ndaj njerëzve të feve të tjera.

Studiuesit u përqendruan në çështjen e martesës si një mënyrë për të matur tolerancën dhe paragjykimin. Ata zbuluan se publiku është kryesisht pozitiv në lidhje me martesat ndërmjet linjave etnike dhe kombëtare. Sidoqoftë, fjala “musliman” shkaktoi më shumë ndjenja negative sesa fjala “pakistanez”, edhe pse shumica dërrmuese e pakistanezëve janë myslimanë.

Paragjykimet e bazuara në fe ishin më të forta midis njerëzve të moshës mbi 75 vjeç, atyre me pak kualifikime arsimore, njerëzve nga pakica etnike jo-aziatike dhe baptistëve.

Burimi: The Guardian

Gjermania lehtëson masat për Krishtlindje

Bllokimi i pjesshëm në fuqi në Gjermani do të zgjatet deri më 20 dhjetor. Për Krishtlindje kufizimi i kontakteve do Read more

Australia përballet me temperatura mbi 50 gradë celsius

Temperaturat në Australi gjatë kësaj fundjave do të shkojnë mbi 50 gradë celsius, kurse vala e të nxehtit do të Read more

Leave a Reply