ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Фалсификувани производи се продаваат во маркетите во Македонија – ФОТО

Ако сте купиле шампон „Head & Shoulders“ во последните два или три месеци во сите продавници, маркети или супермаркети во Македонија, да знаете дека сте измамени. Сите шампони од оваа марка се фалсификат и вие не само што залудно ги потрошивте пари, туку може да се разболите од тие фалсификувани производи.

Од истрагата на пазарите и супермаркетите во Тетово, порталот Shqipmedia успеа да ги утврди и да ги претстави со факти лажните производи што им се продаваат на граѓаните. Дури и лажните шампони на „Head & Shoulders“ не се продаваат само во локалните продавници или пазари, туку и во големите супермаркети за кои повеќето од нас не веруваат дека дури и таму се продаваат фалц производи. Досега, два големи супермаркети лоцирани во центарот на Тетово, по наше инсистирање, утврдија дека станува збор за фалсификувани шампони и ги информираа своите менаџери во Скопје, додека еден супермаркет лоциран во центарот на Тетово ни рече дека е донесена одлука за повлекување овој производ.

Но, како да разликувате дека еден производ е оригинален или фалсификуван?

Лажните шампони веднаш по миењето на скалпот фо немаат посакуваниот ефект и често после неколку часа предизвикува иритација на скалпот и чешање. Но, законски начин да откриете дали шампонот е лажен е да користите крпа натопена со алкохол за да се обидете да го избришете серискиот број на задната страна на производот (види слика). Ако серискиот број е избришан, тоа значи дека е фалсификуван, додека оригиналот е отпечатен со печатач и не може да се избриши на кој било начин, ни беше речено од одделот за фалсификувани производи при македонската царинска управа.

Забелешка плус: На вашите локални соседни пазари можете да најдете и други лажни хигиенски производи или детергенти. Проверете пред да ги купите бидејќи не само што трошите пари залудно, туку и не го добивате вистинскиот ефект и конечно може да се разболите од тие производи.Shqipmedia.com

Dubai’s The Palm island breaks world record for largest fountain – VIDEO

Nakheel Malls recently broke the record for the world’s largest fountain, measuring at a whopping 7,327 m² in Dubai, UAE. Read more

Bill Gates says it “blows the mind” that the US is trying to silence top scientists

Bill Gates has lashed out at the Trump administration for trying to undermine infectious disease expert Dr. Anthony Fauci and Read more

Leave a Reply