50 Amerikanët më të pasur vlejnë sa 165 milion banorë në SHBA

50 amerikanët më të pasur tani mbajnë pothuajse po aq pasuri sa gjysma e SHBA, pasi Covid-19 transformon ekonominë në mënyra që kanë shpërblyer në mënyrë disproporcionale një klasë të vogël të miliarderëve.

Të dhënat e reja nga Rezerva Federale e SHBA-së, një vështrim gjithëpërfshirës i pasurisë amerikane deri në gjysmën e parë të vitit 2020, tregojnë pabarazi të mëdha sipas racës, moshës dhe klasës. Ndërsa 1% i amerikanëve më të pasur kanë një vlerë neto të kombinuar prej 34.2 trilionë dollarë, 50% më i varfër, rreth 165 milion njerëz mbajnë vetëm 2.08 trilionë dollarë, ose 1.9% të të gjithë pasurisë së familjes.

50 njerëzit më të pasur në vend, ndërkohë, vlen gati 2 trilion dollarë, sipas Indeksit të Miliarderëve Bloomberg, me 339 miliardë dollarë nga fillimi i vitit 2020.

Covid-19 ka përkeqësuar pabarazinë në SHBA, me humbjet e vendeve të punës që bien shumë mbi punonjësit e shërbimit me paga të ulëta dhe virusi infekton dhe vret në mënyrë disproporcionale njerëz me ngjyrë. Ndërkohë, shumë profesionistë të klasës së mesme të lartë po punojnë nga shtëpia, duke parë llogaritë e pensioneve të rriten në vlerë pasi Thesari i SHBA dhe Fed nxorrën stimul në ekonomi dhe tregje.

Një tjetër arsye kryesore për pabarazinë e pasurisë është se shumica dërrmuese e amerikanëve nuk po përfitojnë nga rritja e çmimeve të aksioneve. Ekspozimi i 90% të poshtme të tregut të aksioneve ka rënë për gati dy dekada. Që kur arriti kulmin në 21.4% në 2002, amerikanët e klasës së mesme të lartë kanë parë një rënie prej 10 pikë përqindjeje të interesit të tyre të kapitalit në kompani. Një model i ngjashëm është parë në gjysmën e poshtme.

1% më i pasur zotëron më shumë se 50% të kapitalit të vet në korporata dhe në aksione të fondeve të përbashkëta, tregojnë të dhënat e Fed. 9% i rradhës i më të pasurve zotërojnë më shumë se një të tretën e pozicioneve të kapitalit që do të thotë se 10% më i pasur i amerikanëve mbajnë më shumë se 88% të aksioneve.

Të dhënat e Fed tregojnë gjithashtu se gjenerata Millennial, e lindur midis 1981 dhe 1996, kontrollon vetëm 4.6% të pasurisë së SHBA edhe pse ata janë më të mëdhenjtë në fuqinë punëtore me 72 milion anëtarë.

Ashtu si vendi në tërësi, pasuria e të rinjve amerikanë është e përqendruar në vetëm disa duar. Tre Millennials, bashkëthemeluesit e Facebook Inc. Mark Zuckerberg dhe Dustin Moskovitz, së bashku me trashëgimtarin e Walmart Inc., Lukas Walton, personalisht kontrollojnë një në çdo 40 dollarë që mban grupi i tyre i gjeneratave.

“Pandemia është duke zgjeruar më tej ndarjet në pasuri dhe lëvizshmëri ekonomike”, tha Kryetari i Fed, Jerome Powell, duke paralajmëruar se rimëkëmbja e vendit do të dobësohet pa më shumë ndihmë qeveritare. “Një periudhë e gjatë e progresit të panevojshëm të ngadaltë mund të vazhdojë të përkeqësojë pabarazitë ekzistuese në ekonominë tonë.”

Disa orë pas fjalimit të tij, Presidenti Donald Trump u tha negociatorëve të ndalnin bisedimet me Demokratët e Kongresit për një paketë tjetër lehtësimi deri pas zgjedhjeve të Nëntorit.

Leave a Reply