Pse Joe Biden përdori frazën “inshallah” në replikat me Trump?

Joe Biden, kandidati demokrat për zgjedhjet presidenciale të SHBA, përdori termin “inshallah” gjatë debatit të parë presidencial për të shprehur dyshimet se kandidati republikanë dhe presidenti aktual i SHBA, Donald Trump do të zbulojnë informacionin në lidhje me detyrimet e tij fiskale.

Debati

Fraza islame e Biden provokoi një stuhi reagimesh të ndryshme në rrjetet sociale brenda Shteteve të Bashkuara dhe jashtë, në të cilat mund të dëgjoheshin shprehje mbështetjeje, por edhe kritika për përdorimin e kësaj fjalë larg kulturës amerikane nga Biden.

Debati i parë zgjedhor midis Biden dhe Trump, u shënua nga komente dhe akuza sarkastike dhe u përshkrua si kaotike.

Kur moderatori i debatit, gazetari veteran Chris Wallace, e pyeti Trump se sa taksa kishte paguar, presidenti u përgjigj se ai kishte paguar miliona dollarë dhe se do të zbulonte deklaratat e tij tatimore, gjë së cilës kundërshtari i tij Biden iu përgjigj me ironi: “Kur, inshallah?!”

Disa aktivistë në mediat sociale besojnë se Joe Biden përdori termin “inshallah”, i cili përbëhet nga tre fjalë arabe “In sha ‘Allah”, dhe përkthehet si “nëse Zoti dëshiron”, për të tallur Trump.

Sidoqoftë, ka nga ata që e shohin përdorimin e këtij termi si një gjë historike, përveç mendimit se për shkak të  një konotacion islam, ka qenë disi fyes.

Disa përdorues të mediave sociale kanë pyetur nëse Biden me të vërtetë ka thënë “inshallah” apo ndonjë fjalë tjetër të ngushtë, duke ditur që termi “inshallah” ka një ekuivalent në anglisht, që është “dashtë Zoti”, që do të thotë se diçka që do të bëj është e kushtëzuar Me vullnetin e Zotit.

Disa postues në Twitter kanë justifikuar përdorimin e fjalës arabe nga Biden, e cila ka një konotacion islam, me idenë se ai e përdori atë me tallje kundër rivalit të tij Trump, i cili ka refuzuar vazhdimisht të zbulojë deklaratat e tij tatimore për publikun, dhe ka një pasuri të madhe të vlerësuar në qindra miliona dollarë.

Llogaria në Twitter “Vajza Muslimane” ritweetoi një video të një pjese të debatit në të cilin Biden përdor termin “inshallah”, me komentin: “Termi arab” inshallah “përdoret në një kontekst ironik, kur përballeni me njerëz që duan të shtyjnë afatet dhe vendimet”.

Kadhim al-Waeli, i cili prezantohet në Twitter si ish-këshilltar i koalicionit ndërkombëtar kundër ISIS, tha: “Nga Lufta e Dytë e Gjirit deri në ditët e sotme, fraza ‘inshallah’ ka hyrë në fjalorin anglisht për të përshkruar një person që nuk i mban premtimet e tij“.

“Thellësia e urrejtjes ndaj arabëve”

Kolumnisti Mahdi Hassan shkroi në Twitter: “Të gjithë e dinë se nga i mori Biden fjalët që përdori dhe ai arriti t’i përdorë ato në një mënyrë të mirë dhe sarkastike”.

Shibley Telhami, një profesore e shkencave politike në Universitetin e Maryland, u përgjigj: “Unë e kam dëgjuar këtë shprehje shumë herë nga njerëz që punojnë për qeverinë e SHBA në Lindjen e Mesme, dhe kjo gjithashtu i referohet sjelljes së sundimtarëve arabë që përgjigjen me fjalën ‘inshallah’ kur zyrtarët amerikanë i pyesin për gjërat që mund ose nuk mund të bëjnë. Pastaj ata përgjigjen me këtë frazë për ta ndaluar atë”.

Nga ana tjetër, disa e konsiderojnë përdorimin nga Biden të fjalës “inshallah” disi fyese, pasi shpreh besimin e vendosur të myslimanëve se asgjë nuk ndodh pa vullnetin e Zotit.

Tamer Ghobashi, një ish-korrespodent për The Wall Street Journal dhe Washington Post për Lindjen e Mesme, thotë: “Nëse më pyesni mua, unë do të thoja që përdorimi i fjalës ‘inshallah’ nga Biden ishte në një farë mënyre kolonial dhe fyes.”

Ghanem Nuseibeh, kreu i organizatës Myslimanët Kundër Anti-Semitizmit, komentoi se Biden përdori termin ‘inshallah’, që do të thotë “jo … nuk do të ndodhë”që tregon thellësinë e urrejtjes së tij ndaj arabëve dhe frikën e tij ndaj myslimanëve. Ai njeri nuk është i përshtatshëm për pozitën”, duke aluduar në zyrën e Presidentit të Shteteve të Bashkuara.

Leave a Reply