Cilat janë shtetet që kanë simbolin e shqiponjës mbi flamujt e tyre?!

Shqiponja konsiderohet nga shumë si mbreti i qiejve. Ka kthetra të mprehtë, shikim të shkëlqyeshëm dhe forcë të jashtëzakonshme, gjë që e ka bërë atë një grabitqar shumë të suksesshëm në ajër. Për këtë arsye, shqiponja është përdorur në flamujt e shteteve dhe të organizatave për të përfaqësuar guximin, fuqinë dhe lirinë. Disa kombe kanë shqiponjën të dizajnuar pikërisht mbi flamujt e tyre.

  1. Shqipëria

Flamuri shqiptar është i kuq me një siluetë të zezë të një shqiponje me dy koka të vendosur në qendër. Shqiponja përfaqëson sovranitetin e shtetit të Shqipërisë ndërsa ngjyra e kuqe simbolizon trimërinë, forcën dhe lirinë. Shqiponja me dy koka është një element që e huazuan nga Perandoria Bizantine. Ai u adoptua nga familjet fisnike të Shqipërisë deri në vitin 1912 kur u bë flamuri zyrtar i shtetit.

  1. Meksika

Flamuri meksikan është një trekëndësh i thjeshtë me shirita vertikalë të kuq, të bardhë dhe të gjelbër me një stemë në qendër të brezit të bardhë. Brenda stemës qëndron një shqiponjë që mban një gjarpër me sqepin e tij, shqiponja është e përshkuar mbi një bimë kaktusi e rrethuar nga një gjysmë rrethi gjethesh dafine në fund. Flamuri aktual u miratua zyrtarisht në vitin 1968.

  1. Serbia

Flamuri serb ka tre shirita horizontale të kuq, blu dhe të bardhë nga lart poshtë. Në anën e ngritjes së flamurit është ulur stema që përbëhet nga një kurorë e artë dhe një shqiponjë e bardhë me dy koka. Flamuri është përdorur zyrtarisht nga shteti serb për dy shekuj tashmë, dhe modeli aktual është miratuar në vitin 2010.

  1. Moldavia

Flamuri është i përbërë nga 3 shirita vertikalë të kuq, të verdhë dhe blu. Në qendër të flamurit është vendosur stema e shtetit të përbërë nga një shqiponjë e artë me një mburojë të kuqe dhe blu në gjoksin e saj. Shqiponja në stemë po mban gjithashtu një kryq të krishterë ortodoks në sqepin e saj, një degë ulliri në kthetrën e saj të djathtë dhe një tufë të artë në të majtë. Moldavia ka përdorur flamurin që nga viti 1990.

  1. Egjipti

Flamuri i Egjiptit është bërë nga tre shirita horizontale me ngjyrë të kuqe, të bardhë dhe të zezë nga lart poshtë. Në qendër, ndodhet shqiponja e artë e Saladin. Vijat e kuqe, të bardha dhe të zeza përfaqësojnë revolucionin egjiptian të vitit 1952 që solli pavarësinë në vend.

  1. Kazakistani

Flamuri i Kazakistanit është blu e shndritshme me një diell të artë me 32 rreze në mes që shkëlqen mbi një shqiponjë stepë të artë që ka krahët e saj të përhapur në modalitetin e fluturimit. Flamuri u miratua zyrtarisht në 1992 pasi Kazakistani u ndryshua nga Republika Socialiste Sovjetike e Kazakistanit.

Shtete te tjera

Vende të tjera që mbajnë simbolin e shqiponjës në flamujt e tyre janë: Samoa Amerikane e cila ka një shqiponjë duke fluturuar. Ekziston edhe flamuri i Malit të Zi i cili ka një shqiponjë me dy koka dhe së fundmi Ishujt e Virgjër të Shteteve të Bashkuara, flamuri i të cilit ka një shqiponjë të artë që mban në shigjetë dhe një degë ulliri. (Worldatlas)

Leave a Reply